Završen Četvrti skup predsednika parlamenata Evroazije / Maja Gojković: Srbija je često bila žrtva politike sile

0
2275

U Kazahstanu je u delegaciji sa predsednicom Narodne skupštine Srbije bio i narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je u Kazahstanu na četvrtom skupu predsednika parlamenata zemalja Evroazije, koji je otvorio prvi predsednik i osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Sastanak „Velika Evroazija: dijalog, poverenje, partnerstvo“ okupio je više od 40 predsednika i 13 potpredsednika parlamenata zemalja Evroazije, a u srpskoj delegaciji bio je i narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom.

Učesnicima ovog značajnog događaja dobrodošlicu su poželeli predsednici Donjeg doma i Senata Kazahstana, kao zemlje domaćina, Nurlan Nigmatulin i Dariga Nazarbajeva, i Vječislav Volodin i Mun Hi Sang, predsednici parlamenata Rusije i Republike Koreje, zemalja koorganizatora.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je u svom govoru istakla da je „Srbija često bila žrtva politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, a primer za to je jednostrano proglašena nezavisnost dela teritorije Republike Srbije, takozvanog Kosova“.

– Srbija i danas istrajava na ponovnom uspostavljanju dijaloga bez obzira na opstrukcije i nespremnost Prištine da se posveti traženju održivog i kompromisnog rešenja – naglasila je Gojkovićeva.

Ona je ponovila da je Srbija snažno opredeljena ka saradnji i unapređenju prijateljskih odnosa sa zemljama Evroazijskog regiona i istakla da našu državu 25. oktobra očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Svoje kolege je pozvala da od 13. do 17. oktobra budu gosti Srbije i da uzmu aktivno učešće na 141. zasedanju Interplanetarne unije, jednog od najznačajnijih parlamentarnih događaja na globalnom nivou u ovoj godini.

Delegacija Narodne skupštine Srbije imala je niz značajnih susreta sa parlamentarnim delegacijama. Ugostili su ih i predsednica Senata Kazahstana Dariga Nazarbajeva i predsednik Donjeg doma Parlamenta Kazahstana Nurlan Nigmatulin. Naglašeno je da su prijateljski odnosi Srbije i Kazahstana intenzivirani čemu su posebno doprineli sastanci predsednika Aleksandra Vučića i prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

– Kazahstan ima izvanrednu reputaciju u međunarodnoj zajednici. U svom govoru Nursultan Nazarbajev dotakao se svih ključnih pitanja. Parlamentarizam je veoma važan i ako radimo zajedno, rezultati neće izostati – rekao je narodni poslanik Dragomir J. Karić za kazahstansku državnu televiziju.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime