Завршен Четврти скуп председника парламената Евроазије / Маја Гојковић: Србија је често била жртва политике силе

0
2305

У Казахстану је у делегацији са председницом Народне скупштине Србије био и народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић учествовала је у Казахстану на четвртом скупу председника парламената земаља Евроазије, који је отворио први председник и оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев.

Састанак „Велика Евроазија: дијалог, поверење, партнерство“ окупио је више од 40 председника и 13 потпредседника парламената земаља Евроазије, а у српској делегацији био је и народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном.

Учесницима овог значајног догађаја добродошлицу су пожелели председници Доњег дома и Сената Казахстана, као земље домаћина, Нурлан Нигматулин и Дарига Назарбајева, и Вјечислав Володин и Мун Хи Санг, председници парламената Русије и Републике Кореје, земаља коорганизатора.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је у свом говору истакла да је „Србија често била жртва политике силе и непоштовања међународног права, а пример за то је једнострано проглашена независност дела територије Републике Србије, такозваног Косова“.

– Србија и данас истрајава на поновном успостављању дијалога без обзира на опструкције и неспремност Приштине да се посвети тражењу одрживог и компромисног решења – нагласила је Гојковићева.

Она је поновила да је Србија снажно опредељена ка сарадњи и унапређењу пријатељских односа са земљама Евроазијског региона и истакла да нашу државу 25. октобра очекује потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом. Своје колеге је позвала да од 13. до 17. октобра буду гости Србије и да узму активно учешће на 141. заседању Интерпланетарне уније, једног од најзначајнијих парламентарних догађаја на глобалном нивоу у овој години.

Делегација Народне скупштине Србије имала је низ значајних сусрета са парламентарним делегацијама. Угостили су их и председница Сената Казахстана Дарига Назарбајева и председник Доњег дома Парламента Казахстана Нурлан Нигматулин. Наглашено је да су пријатељски односи Србије и Казахстана интензивирани чему су посебно допринели састанци председника Александра Вучића и првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева.

– Казахстан има изванредну репутацију у међународној заједници. У свом говору Нурсултан Назарбајев дотакао се свих кључних питања. Парламентаризам је веома важан и ако радимо заједно, резултати неће изостати – рекао је народни посланик Драгомир Ј. Карић за казахстанску државну телевизију.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име