Белоруски министар трговине Владимир Колтович посетио Србију / Размена робе повећана за 130 одсто

0
2408

Размена робе између Србије и Белорусије повећана за 130 одсто

Пораст економске сарадње и даље је недовољан у односу на потенцијал. Акценат ће бити, осим на велике компаније, стављен и на мала и средња предузећа, како би се достигао ниво изузетно блиских политичких односа које негују председници Александар Вучић и Александар Лукашенко. Министар Колтович се у Београду састао са министром привреде Гораном Кнежевићем, Николом Селаковићем, генераним секретаром председника Републике, привредницима и почаним конзулима народним послаником Драгомиром Ј. Карићем, Драгољубом Швоњом и Зораном Вуловићем

Србија и Белорусија ће у наредном периоду знатно ојачати економску сарадњу како би она пратила изузетно блиске политичке односе које су учврстили председници Александар Вучић и Александар Лукашенко.

Ово је закључак који је уследио након низа састанака које је белоруски министар за антимонополско регулисање и трговину Владимир Колтович имао у Београду са српским министром привреде Гораном Кнежевићем, генералним секретаром председника Републике Николом Селаковићем, члановима Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, почасним конзулима Белорусије народним послаником Драгомиром Ј. Карићем, Драгољубом Швоњом и Зораном Вуловићем, и привредницима који су повезани са белоруским компанијама.

– Што се тиче робне размене, она је повећања за прво полугодиште ове године за 127,9 одсто. Ставили смо акценат на крупна предузећа, у Србији се монтирају и аутобуси и тролејбуси… Међутим, некако смо запоставили мали и средњи бизнис који се доста интензивно развија у обе земље. Ту видимо велики потенцијал – нагласио је министар Колтович.

Он је рекао да ће акценат бити стављен на мала и средња предузећа, али да неће бити запостављене велике инвестиције и уговори које белоруске компаније имају са српским фирмама подсетивши да су Сектору за ванредне ситуација МУП испоручена возила за противпожарну заштиту.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић прецизирао је да Србија и Белорусија немају ни политичких ни адмиснистративних нити било којих других баријера да економска сарадња буде продубљена.

– Очигледно је да она не прати јаке и искрене пријатељске политичке односе. Пре неколико месеци председник Вучић је био у Минску као гост председника Лукашенка и то је дало нови импулс нашим односима. На састанку са министром Кнежевићем констатовали смо да морамо да порадимо много како бисмо имали шта да представимо обојици председника када председник Лукашенко буде гост нашем председнику Вучићу – подвукао је Стевановић.

Стевановић је рекао да су усаглашени сви детаљи споразума Србије са Евроазијском економском унијом, који ће бити потписан крајем октобра и који ће додатно омугућити једноставније пласирање робе:

– Размена на годишњем нивоу између Србије и Белорусије је негде око 150 милиона долара. Чињеница је да је суфицит на страни Белорусије, али данас смо ту да видимо шта је то што може нашим привредницима да олакша да се појаве на белоруском тржишту.

Министра Колтовича и амбасадора Белорусије Валерија Бриљова примио је и Никола Селаковић, генерални секретар председника Александра Вучића. Сусрет је протекао у конструктивном разговору који је тематски обухватао не само развој економске сарадње већ и учвршћење међудржавних пријатељских односа који ће бити подигнути на још виши ниво када председник Лукашенко буде допутовао у најављену посету Србији.

Уважени гост из Белорусије је у пратњи народног посланика Драгомира Ј. Карића, почасног конзула Белорусије, председника Парламентарне групе пријатељства са Белорусијом и овлашћеног представника Белоруске трговинско-индустријске коморе у Србији, и Николе Селаковића, обишао Храм Светог Саве где му је добродошлицу пожелео владика Стефан. Министар Колтович се додатно упознао са историјом српског народа и везама које СПЦ негује с земљама православног света међу којима је, свакако, и Белорусија.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име