Beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič posetio Srbiju / Razmena robe povećana za 130 odsto

0
2319

Razmena robe između Srbije i Belorusije povećana za 130 odsto

Porast ekonomske saradnje i dalje je nedovoljan u odnosu na potencijal. Akcenat će biti, osim na velike kompanije, stavljen i na mala i srednja preduzeća, kako bi se dostigao nivo izuzetno bliskih političkih odnosa koje neguju predsednici Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko. Ministar Koltovič se u Beogradu sastao sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, Nikolom Selakovićem, generanim sekretarom predsednika Republike, privrednicima i počanim konzulima narodnim poslanikom Dragomirom J. Karićem, Dragoljubom Švonjom i Zoranom Vulovićem

Srbija i Belorusija će u narednom periodu znatno ojačati ekonomsku saradnju kako bi ona pratila izuzetno bliske političke odnose koje su učvrstili predsednici Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko.

Ovo je zaključak koji je usledio nakon niza sastanaka koje je beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič imao u Beogradu sa srpskim ministrom privrede Goranom Kneževićem, generalnim sekretarom predsednika Republike Nikolom Selakovićem, članovima Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, počasnim konzulima Belorusije narodnim poslanikom Dragomirom J. Karićem, Dragoljubom Švonjom i Zoranom Vulovićem, i privrednicima koji su povezani sa beloruskim kompanijama.

– Što se tiče robne razmene, ona je povećanja za prvo polugodište ove godine za 127,9 odsto. Stavili smo akcenat na krupna preduzeća, u Srbiji se montiraju i autobusi i trolejbusi… Međutim, nekako smo zapostavili mali i srednji biznis koji se dosta intenzivno razvija u obe zemlje. Tu vidimo veliki potencijal – naglasio je ministar Koltovič.

On je rekao da će akcenat biti stavljen na mala i srednja preduzeća, ali da neće biti zapostavljene velike investicije i ugovori koje beloruske kompanije imaju sa srpskim firmama podsetivši da su Sektoru za vanredne situacija MUP isporučena vozila za protivpožarnu zaštitu.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović precizirao je da Srbija i Belorusija nemaju ni političkih ni admisnistrativnih niti bilo kojih drugih barijera da ekonomska saradnja bude produbljena.

– Očigledno je da ona ne prati jake i iskrene prijateljske političke odnose. Pre nekoliko meseci predsednik Vučić je bio u Minsku kao gost predsednika Lukašenka i to je dalo novi impuls našim odnosima. Na sastanku sa ministrom Kneževićem konstatovali smo da moramo da poradimo mnogo kako bismo imali šta da predstavimo obojici predsednika kada predsednik Lukašenko bude gost našem predsedniku Vučiću – podvukao je Stevanović.

Stevanović je rekao da su usaglašeni svi detalji sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koji će biti potpisan krajem oktobra i koji će dodatno omugućiti jednostavnije plasiranje robe:

– Razmena na godišnjem nivou između Srbije i Belorusije je negde oko 150 miliona dolara. Činjenica je da je suficit na strani Belorusije, ali danas smo tu da vidimo šta je to što može našim privrednicima da olakša da se pojave na beloruskom tržištu.

Ministra Koltoviča i ambasadora Belorusije Valerija Briljova primio je i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Aleksandra Vučića. Susret je protekao u konstruktivnom razgovoru koji je tematski obuhvatao ne samo razvoj ekonomske saradnje već i učvršćenje međudržavnih prijateljskih odnosa koji će biti podignuti na još viši nivo kada predsednik Lukašenko bude doputovao u najavljenu posetu Srbiji.

Uvaženi gost iz Belorusije je u pratnji narodnog poslanika Dragomira J. Karića, počasnog konzula Belorusije, predsednika Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom i ovlašćenog predstavnika Beloruske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, i Nikole Selakovića, obišao Hram Svetog Save gde mu je dobrodošlicu poželeo vladika Stefan. Ministar Koltovič se dodatno upoznao sa istorijom srpskog naroda i vezama koje SPC neguje s zemljama pravoslavnog sveta među kojima je, svakako, i Belorusija.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime