Захваљујући председнику Вучићу у Кини се све више пише о Србији (ВИДЕО)

0
2725

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је непосредно пред увођење ванредног стања примио дописника тиражних кинеских новина „Куан минг дејли“ Џао Ђијаџенга са којим је разговарао о важним темама које се односе на изузетну сарадњу између Србије и Кине.

У својим запажањима кинески новинар је посебно подвукао да су државни врх и грађани Србије пријатељство са Кином доказали небројено пута. Саговорници су се сложили да ће чим се човечанство избори са овом пошасти каква је корона вирус све активности бити још динамичније, а Драгомир Ј. Карић је додао да је у овим тешким тренуцима Србија захвална Кини за сваки вид помоћи коју нам пружа.

– Све што председник Србије Александар Вучић последњих година ради у најбољем смислу доприноси развоју не само дипломатских односа већ и бољем животу два народа, већој привредној размени, развоју туризма, сарадњи у сферама културе, економије, привреде, спорта и уметности – навео је Џао и додао:

– У кинеским медијима је Србија све више заступљена и име ваше земље све чешће се може прочитати у новинама, на порталима и чути на телевизији. Кинески народ доста зна о Србији јер се не пише само о економској сарадњи, већ и о српској култури, традицији, о сарадњи у домену образовања, а неизбежне су и спортске теме у којима, наравно, важно место заузима Новак Ђоковић.

Разговор са гостом из Кине није могао да прође без приче о легендарном Бати Живојиновићу и филму „Валтер брани Сарајево“, који је за Кинезе култно остварење.

– Људи који сада имају четрдесетак година и они старији су гледали тај филм сигурно по стотину пута. И ја сам га, наравно, гледао. Тадашњи односи између Кине и Југославије су били веома јаки. Ми смо од СФРЈ добијали помоћ пре свега у области примене савремених технологија. Зато увек кажемо да наша сарадња није почела сада него да сеже далеко у прошлост. Желимо да се развијамо заједно са Србијом на добробит и српског и кинеског народа – истакао је Џао.

Драгомир Ј. Карић је саговорнику даровао књигу „Си Ђинпинг – Снага Кине“ коју је написао са братом Богољубом Ј. Карићем и чија ће званична промоција бити током ове године. Ово значајно дело богато илустровано фотографијама садржи и низ личних запажања браће Карић о Кини у којој су започели бизнис 1978. године и тако додатно кроз привреду повезали тадашњу СФРЈ и ту моћну азијску државу.

– Разговор је био веома пријатан као увек када разговарате са пријатељима а поготово ако је он из Кине, земље са којом имамо челично пријатељство како су рекли председници Си Ђинпинг и Александар Вучић. Мене радује то што је господин Џао рекао да се у Кини последњих година доста пише о Србији у позитивном контексту и да се афирмише Србија – казао је Карић.

Он је рекао да се ове године очекује посета председника Си Ђинпинга Србији.

– Председник Си Ђинпинг ће од стране српског државног врха као и свих грађана Србије бити дочекан братски, а председник Вучић ће као прави српски домаћин угостити председника, који ће, надам се, доћи са својом супругом, која је заиста велики хуманиста.

Карић, који је у Народној скупштини Србије члан Парламентарне групе пријатељства са Кином, је указао и на то да је на сваком кораку видљива снага блиских односа Србије и Кине – од доласка кинеских туриста који су прошле године били најбројнији, па до изградње ауто-путева, мостова, и поновног подизања на ноге некадашњих гиганата попут РТБ Бор или Железаре Смедерево.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име