Кинези емитовали „Валтера“ као подршку Србији у борби против короне! Кинеска национална телевизија послала снажну поруку

0
2203

Челично пријатељство Србије и Кине, како су га назвали и каквим га граде председници Си Ђинпинг и Александар Вучић, у данима када се боримо са опаким корона вирусом добија посебно на значају.

И не огледа се само у доласку њиховог експертског лекарског тима, допремању медицинске и заштитне опреме, тестова за детекцију Kовид-19, већ и у великој моралној подршци.

Одржавајући сталне контакте са својим кинеским пријатељима, народни посланик Драгомир Ј. Карић је у разговору са некадашњим кинеским амбасадором Ли Манчангом добио информацију да је кинеска национална телевизија, најгледанија телевизија на свету, синоћ, 19. марта, на свом филмском каналу CCTV6, у 22.05 часова по локалном времену, емитовала у знак подршке Србији култно остварење „Валтер брани Сарајево“ са легендарним Батом Живојиновићем у главној улози.

– Ово је заиста изузетан гест. Велику захвалност упућујем кинеском народу и председнику Си Ђинпингу на свему што чине за нашу земљу и грађане. Они су небројено пута до сада показали да су наши искрени пријатељи, као што смо се и ми трудили да то пријатељство максимално узвратимо. Стотине милиона Кинеза је дубоко дирнула порука председника Александра Вучића у којој је председника Си Ђинпинга замолио за помоћ кинеског народа и у којој је говорио о огромном поверењу које Србија има у Кину. Иако и сама још бије битку против корона вируса, Кина је одмах реаговала како би Србији помогла да што безболније искорени пошаст која је задесила планету – нагласио је Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини.

Карић каже да су кинески медији поздравили одлуку кинеске националне телевизије да емитује „Валтера“ као још један вид, овога пута моралне подршке грађанима Србије. Указао је и на бројне коментаре које су млађе генерације остављале на порталима, а у којима су наводили да су гледали филм по први пут и уживали не само у филмској причи већ и у реакцијама својих родитеља, бака и дека који су култно остварење одгледали до краја иако се завршило иза поноћи.

– Они су хиљадама километара далеко, али су у мислима са нама у овим тешким данима. Филм „Валтер брани Сарајево“ је стотине милиона Кинеза држао буднима дубоко у ноћ и то је била прилика да млади нараштаји виде шта је то што је одушевљавало њихове седамдесетих година прошлог века. А ево с истим жаром и годинама касније – рекао је Карић.

На порталу чувене Беијинг даилy групе, која у свом саставу има девет новина, три магазина, једну издавачку кућу и сајт, наведено је да CCTV6 неретко бира филмове који својом радњом или поруком прате одређени актуелни догађај.

– Иако Сарајево више није у Србији, Сарајево много значи Србији. „Валтер брани Сарајево“ одражава неуморну борбу потлачених нација пред страним агресорима. Србија се суочава с епидемијом корона вируса и сада јој је потребна управо таква одлучност, храброст и борба – пише између осталог у тексту на sajtu www.bjd.com.cn.

Аутор је даље објаснио да је „Кина 1955. успоставила дипломатске односе са бившом Југославијом, а након њеног распада односи две земље су прешли на кинеско-српске односе, јер је Србија наследник Југославије. У 2016. години кинеско-српски односи су надограђени у свеобухватно стратешко партнерство. Филмски канал емитује старе југословенске филмове, који одражавају традиционално пријатељство Кине и Србије“.

Потписник текста није заборавио ни да подсети на захвалност коју је у два наврата преко друштвених мрежа председник Вучић упутио руководству и народу Кине за брзу реакцију у пружању помоћи, а апострофирао је и да амбасадорка Кине у Београду Чен Бо својим радом доприноси јачању односа између две државе, посебно у овим тешким временима.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име