Zahvaljujući predsedniku Vučiću u Kini se sve više piše o Srbiji (VIDEO)

0
2501

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je neposredno pred uvođenje vanrednog stanja primio dopisnika tiražnih kineskih novina „Kuan ming dejli“ Džao Đijadženga sa kojim je razgovarao o važnim temama koje se odnose na izuzetnu saradnju između Srbije i Kine.

U svojim zapažanjima kineski novinar je posebno podvukao da su državni vrh i građani Srbije prijateljstvo sa Kinom dokazali nebrojeno puta. Sagovornici su se složili da će čim se čovečanstvo izbori sa ovom pošasti kakva je korona virus sve aktivnosti biti još dinamičnije, a Dragomir J. Karić je dodao da je u ovim teškim trenucima Srbija zahvalna Kini za svaki vid pomoći koju nam pruža.

– Sve što predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih godina radi u najboljem smislu doprinosi razvoju ne samo diplomatskih odnosa već i boljem životu dva naroda, većoj privrednoj razmeni, razvoju turizma, saradnji u sferama kulture, ekonomije, privrede, sporta i umetnosti – naveo je Džao i dodao:

– U kineskim medijima je Srbija sve više zastupljena i ime vaše zemlje sve češće se može pročitati u novinama, na portalima i čuti na televiziji. Kineski narod dosta zna o Srbiji jer se ne piše samo o ekonomskoj saradnji, već i o srpskoj kulturi, tradiciji, o saradnji u domenu obrazovanja, a neizbežne su i sportske teme u kojima, naravno, važno mesto zauzima Novak Đoković.

Razgovor sa gostom iz Kine nije mogao da prođe bez priče o legendarnom Bati Živojinoviću i filmu „Valter brani Sarajevo“, koji je za Kineze kultno ostvarenje.

– Ljudi koji sada imaju četrdesetak godina i oni stariji su gledali taj film sigurno po stotinu puta. I ja sam ga, naravno, gledao. Tadašnji odnosi između Kine i Jugoslavije su bili veoma jaki. Mi smo od SFRJ dobijali pomoć pre svega u oblasti primene savremenih tehnologija. Zato uvek kažemo da naša saradnja nije počela sada nego da seže daleko u prošlost. Želimo da se razvijamo zajedno sa Srbijom na dobrobit i srpskog i kineskog naroda – istakao je Džao.

Dragomir J. Karić je sagovorniku darovao knjigu „Si Đinping – Snaga Kine“ koju je napisao sa bratom Bogoljubom J. Karićem i čija će zvanična promocija biti tokom ove godine. Ovo značajno delo bogato ilustrovano fotografijama sadrži i niz ličnih zapažanja braće Karić o Kini u kojoj su započeli biznis 1978. godine i tako dodatno kroz privredu povezali tadašnju SFRJ i tu moćnu azijsku državu.

– Razgovor je bio veoma prijatan kao uvek kada razgovarate sa prijateljima a pogotovo ako je on iz Kine, zemlje sa kojom imamo čelično prijateljstvo kako su rekli predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić. Mene raduje to što je gospodin Džao rekao da se u Kini poslednjih godina dosta piše o Srbiji u pozitivnom kontekstu i da se afirmiše Srbija – kazao je Karić.

On je rekao da se ove godine očekuje poseta predsednika Si Đinpinga Srbiji.

– Predsednik Si Đinping će od strane srpskog državnog vrha kao i svih građana Srbije biti dočekan bratski, a predsednik Vučić će kao pravi srpski domaćin ugostiti predsednika, koji će, nadam se, doći sa svojom suprugom, koja je zaista veliki humanista.

Karić, koji je u Narodnoj skupštini Srbije član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom, je ukazao i na to da je na svakom koraku vidljiva snaga bliskih odnosa Srbije i Kine – od dolaska kineskih turista koji su prošle godine bili najbrojniji, pa do izgradnje auto-puteva, mostova, i ponovnog podizanja na noge nekadašnjih giganata poput RTB Bor ili Železare Smederevo.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime