Почело 141. заседање Интерпарламентарне уније
Вучић: Само Србија може да окупи цео свет на једном месту

0
2312

Председник Србије Александар Вучић свечано је у Сава центру отворио 141. заседање Интерпарламентарне уније, које је у Београду окупило парламентарне делегације из 150 земаља и које по свом обиму и значају представља један о најважнијих догађаја ове године у свету.

– Драги пријатељи, поносан сам што сте сви у Београду и у Србији. Хвала што је председница ИПУ Габријела Куевас Барон подсетила да је, чини се, Србија једина земља која данас у Европи може да организује заседање Интерпарламентарне уније. У осталим земљама постоје некакве блокаде за једну, пет или десет земаља. Код нас у Србији нема препрека ни за кога од вас који долазите из различити делова света, јер ми смо слободна, независна, суверена земља, која сама води своју политику и која хоће да гради пријатељство са свима вама! Зато, добродошли у Србију! – нагласио је Вучић.

Он се потом осврнуо и на недавно потписани „мали Шенген“.

– Овде су реке крви проливене због неразумевања и конфликата. Зато је данашњи скуп веома важан. Пре неколико дана успели смо да договоримо слободан проток људи, робе и услуга између Македоније, Албаније и Србије. То је најзначајнији корак који је направљен последњих деценија. То је најбољи позив који могу да вам упутим, то је начин да се заврше конфликти. Поносан сам што се овај скуп одржава у Србији.

Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, је у свом говору навела да се 141. заседање ИПУ одржава у години када се обележавају три деценије од усвајања Конвенције о правима детета УН и да ће посебан сегмент бити посвећен управо деци, као и да ће једна од тема бити родна равноправност како би се жене оснажиле у свим друштвеним оквирима. Иначе, централна тема скупа је „Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалној сарадњи“.

Народна скупштина Србије ће до 17. октобра бити домаћин за 80 председника парламената, 60 потпредседника и више од 2.000 парламентараца, а председница српског парламента Маја Гојковић током претходна три дана имала је одвојене састанке са скоро свим делегацијама. У разговоре је био укључен и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је активно учествовао и у припремама за овај велики догађај и који је уз премијерку Ану Брнабић, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивицу Дачића, министра рада Зорана Ђорђевића, министра просвете Младена Шарчевића, потпредседнике Народне скупштине и народне посланике присуствовао церемонији свечаног отварања.

Учесницима 141. заседања ИПУ у Сава центру обратили су се и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја, указавши на огроман значај који ово заседање има и захваливши Србији на одличној организацији.

Заседање у Београду се одржава на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан од 1889. године. Српска престоница је након 56 година поново у улози домаћина с обзиром на то да је 56. Скупштина Интерпарламентарне уније одржана овде 1963. године.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име