Počelo 141. zasedanje Interparlamentarne unije
Vučić: Samo Srbija može da okupi ceo svet na jednom mestu

0
2050

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je u Sava centru otvorio 141. zasedanje Interparlamentarne unije, koje je u Beogradu okupilo parlamentarne delegacije iz 150 zemalja i koje po svom obimu i značaju predstavlja jedan o najvažnijih događaja ove godine u svetu.

– Dragi prijatelji, ponosan sam što ste svi u Beogradu i u Srbiji. Hvala što je predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron podsetila da je, čini se, Srbija jedina zemlja koja danas u Evropi može da organizuje zasedanje Interparlamentarne unije. U ostalim zemljama postoje nekakve blokade za jednu, pet ili deset zemalja. Kod nas u Srbiji nema prepreka ni za koga od vas koji dolazite iz različiti delova sveta, jer mi smo slobodna, nezavisna, suverena zemlja, koja sama vodi svoju politiku i koja hoće da gradi prijateljstvo sa svima vama! Zato, dobrodošli u Srbiju! – naglasio je Vučić.

On se potom osvrnuo i na nedavno potpisani „mali Šengen“.

– Ovde su reke krvi prolivene zbog nerazumevanja i konflikata. Zato je današnji skup veoma važan. Pre nekoliko dana uspeli smo da dogovorimo slobodan protok ljudi, robe i usluga između Makedonije, Albanije i Srbije. To je najznačajniji korak koji je napravljen poslednjih decenija. To je najbolji poziv koji mogu da vam uputim, to je način da se završe konflikti. Ponosan sam što se ovaj skup održava u Srbiji.

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, je u svom govoru navela da se 141. zasedanje IPU održava u godini kada se obeležavaju tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta UN i da će poseban segment biti posvećen upravo deci, kao i da će jedna od tema biti rodna ravnopravnost kako bi se žene osnažile u svim društvenim okvirima. Inače, centralna tema skupa je „Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalnoj saradnji“.

Narodna skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin za 80 predsednika parlamenata, 60 potpredsednika i više od 2.000 parlamentaraca, a predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković tokom prethodna tri dana imala je odvojene sastanke sa skoro svim delegacijama. U razgovore je bio uključen i narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je aktivno učestvovao i u pripremama za ovaj veliki događaj i koji je uz premijerku Anu Brnabić, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, ministra rada Zorana Đorđevića, ministra prosvete Mladena Šarčevića, potpredsednike Narodne skupštine i narodne poslanike prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja.

Učesnicima 141. zasedanja IPU u Sava centru obratili su se i predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja, ukazavši na ogroman značaj koji ovo zasedanje ima i zahvalivši Srbiji na odličnoj organizaciji.

Zasedanje u Beogradu se održava na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, čiji je Srbija član od 1889. godine. Srpska prestonica je nakon 56 godina ponovo u ulozi domaćina s obzirom na to da je 56. Skupština Interparlamentarne unije održana ovde 1963. godine.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime