У Патријаршији српској одликован амбасадор Белорусије! (ВИДЕО)

0
2239

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј уручио је данас на свечаном пријему у Патријаршији одлазећем амбасадору Белорусије Владимиру Чушеву орден Светог Саве другог степена.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је током свечаности прочитао главни секретар Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, наводи се да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог степена, амбасадору Белорусије Владимиру Николајевичу Чушеву додељује за делатну љубав према Српској Православној Цркви и српском народу нарочито показану његовим свесрдним залагањем за јачање односа између Србије и Белорусије.

Патријарх српски господин Иринеј поручио је да му је велика част што има прилику да Чушеву додели највеће одликовање Српске православне цркве.

„Велика ми је част што имам прилику да вам поводом одласка из нашег престоног града, где сте предходних година успешно обављали дужност амбасадора Белорусије, наше братске земље и пријатељског народа, доделимо највеће одликовање наше свете Цркве, које додељујемо пријатељима нашег народа и Цркве. Ви сте овде оставили предиван утисак и као човек и као дипломата. Жао ми је што се растајемо. Надам се да ћете у Београду имати достојног наследника који ће наставити оно што сте овде годинама радили на добробит Вашег и нашег народа“, поручио је патријарх Иринеј.

Захваљујући на високом одликовању Српске православне Цркве,амбасадор Чушев рекао је да оно представља и награду за целу амабсаду и белоруску дипломатију.

„Ово је за мене веома дирљив тренутак, јер пред мој одлазак са дужности у Београду из руку Патријарха српског примам високо одликовање Српске Православне Цркве. Уверен сам да нашим народима предстоји сарадња у свим областима, јер имамо много тога заједничког. Правослаље и словенство обједињију наше народе“, рекао је Чушев који је овом приликом патријарху Иринеју даривао икону највеће белоруске светитељке – Свете Ефросиније Полоцке.

Амбасадор Чушев је додао и да је белоруска православна црква скупила новац за одсликавање два стуба на улазу у храм Светог Саве у Београду, као и да ће људи из Белорусије са колегама из Русије радити на одликавању олтара у овој српској светињи.

„Његова светост патријар српски Иринеј посетио је Минск поводом прославе 1025-годишњице крштења Русије. Очекујем да његова светост поново посети престоницу Белорусије“, рекао је Чушев.

Свечаној додели признања прусуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода, митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије и епископи жички Јустин, далматински и изабрани зворничко-тузлански Фотије и ваљевски Милутин, као и изабрани еписикоп далматински Никодим.

Свечаности у Патријаршји присуствовали су шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић, почасни козули Белорусије у Србији Драгомир Ј. Карић, Драгољуб Швоња, Зоран Вуловић, супруга белоруског амбасадора Татјана Чушев, Оливера Карић Недељковић, комерцијални директор БК Групе Милош Вучинић, представници дипломатског кора, као и гости из Минска.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име