U Patrijaršiji srpskoj odlikovan ambasador Belorusije! (VIDEO)

0
2085

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej uručio je danas na svečanom prijemu u Patrijaršiji odlazećem ambasadoru Belorusije Vladimiru Čuševu orden Svetog Save drugog stepena.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koju je tokom svečanosti pročitao glavni sekretar Sinoda protojerej-stavrofor dr Savo Jović, navodi se da se visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save drugog stepena, ambasadoru Belorusije Vladimiru Nikolajeviču Čuševu dodeljuje za delatnu ljubav prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu naročito pokazanu njegovim svesrdnim zalaganjem za jačanje odnosa između Srbije i Belorusije.

Patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je da mu je velika čast što ima priliku da Čuševu dodeli najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve.

„Velika mi je čast što imam priliku da vam povodom odlaska iz našeg prestonog grada, gde ste predhodnih godina uspešno obavljali dužnost ambasadora Belorusije, naše bratske zemlje i prijateljskog naroda, dodelimo najveće odlikovanje naše svete Crkve, koje dodeljujemo prijateljima našeg naroda i Crkve. Vi ste ovde ostavili predivan utisak i kao čovek i kao diplomata. Žao mi je što se rastajemo. Nadam se da ćete u Beogradu imati dostojnog naslednika koji će nastaviti ono što ste ovde godinama radili na dobrobit Vašeg i našeg naroda“, poručio je patrijarh Irinej.

Zahvaljujući na visokom odlikovanju Srpske pravoslavne Crkve,ambasador Čušev rekao je da ono predstavlja i nagradu za celu amabsadu i belorusku diplomatiju.

„Ovo je za mene veoma dirljiv trenutak, jer pred moj odlazak sa dužnosti u Beogradu iz ruku Patrijarha srpskog primam visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve. Uveren sam da našim narodima predstoji saradnja u svim oblastima, jer imamo mnogo toga zajedničkog. Pravoslalje i slovenstvo objedinjiju naše narode“, rekao je Čušev koji je ovom prilikom patrijarhu Irineju darivao ikonu najveće beloruske svetiteljke – Svete Efrosinije Polocke.

Ambasador Čušev je dodao i da je beloruska pravoslavna crkva skupila novac za odslikavanje dva stuba na ulazu u hram Svetog Save u Beogradu, kao i da će ljudi iz Belorusije sa kolegama iz Rusije raditi na odlikavanju oltara u ovoj srpskoj svetinji.

„Njegova svetost patrijar srpski Irinej posetio je Minsk povodom proslave 1025-godišnjice krštenja Rusije. Očekujem da njegova svetost ponovo poseti prestonicu Belorusije“, rekao je Čušev.

Svečanoj dodeli priznanja prusustvovali su članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda, mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije i episkopi žički Justin, dalmatinski i izabrani zvorničko-tuzlanski Fotije i valjevski Milutin, kao i izabrani episikop dalmatinski Nikodim.

Svečanosti u Patrijaršji prisustvovali su šef Kabineta Patrijarha srpskog đakon dr Aleksandar Praščević, počasni kozuli Belorusije u Srbiji Dragomir J. Karić, Dragoljub Švonja, Zoran Vulović, supruga beloruskog ambasadora Tatjana Čušev, Olivera Karić Nedeljković, komercijalni direktor BK Grupe Miloš Vučinić, predstavnici diplomatskog kora, kao i gosti iz Minska.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime