Одржан свечани пријем поводом завршетка мандата белоруског амбасадора у Србији Владимира Чушева (ВИДЕО)

0
2287

Свечани пријем поводом завршетка дипломатске мисије амбасадора Белорусије у Србији Владимира Чушева организован је данас у вили „Јелена“.

Цењени белоруски дипломата је у свом поздравном говору истакао да је Србију заволео још од првог мандата, када је дошао 1998. године, и да је најтеже дане делио са српским народом током бомбардовања.

„Сада су мирнија времена. Желео бих да на Балкану буду бољи односи, а Белорусија се залаже за то. Наша земља уложе напоре да се стабилизује ситуација у региону, али за нас ће Косово увек бити Србија. Посета Александра Вучића допринела је односима ове две земље, као и долазак белоруског државног врха у Србију. Сарађивали смо у многим областима, економији, култури, образовању… За наше контакте нема дистанце коју не можемо да превазиђемо, а само је битно да постоји политичка воља, као што сада постоји. Драго ми је што сам служио Србији и била ми је велика част. Надам се да ће ови добри односи остати и у будућности“, рекао је Чушев.

Почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић поручио је окупљеним званицама да је Чушев велики пријатељ Србије и да је ретко који амбасадор оставио тако дубок траг у односима две државе.

„Наш Владимир је и храбар, и мудар, и паметан, и са искуством, и дипломата највишег ранга. Није било ниједног сусрета са председницима Лукашенком и Николићем, а да није речено да нам требају амбасадори као што је Чушев. Не могу, а да не кажем да је наш патријарх господин Иринеј рекао највишем државном врху Белорусије да Владимир мора да остане у Србији на бар још десет година. За време његове дипломатске мисије је побратимљено преко 30 градова, а да не говорим о побољшању односа Србије и Белорусије. Сада је време да га испратимо као брата, јер он то и јесте“, рекао је Карић.

Дипломата Чушев обишао је током свог мандата око 300 места у Србији, провео 260 дана ван Београда, а његови сарадници истичу да је све време током своје мисије ширио љубав, добар глас о Белорусији, али „носећи Србију у својим мислима“.

Драган Јовановић, председник општине Топола је са својим руководством уручио амбасадору Чушеву највеће признање те општине и том приликом поручио да је захвалан на свему што је радио за Србију претходних пет година.

„Надам се да ћемо сви ми имати неко своје место у његовом срцу када буде у другој земљи. Сигуран сам да ће добри односи Белорусије и Србије остати и да ће они ићи само узлазуном путањом. Ми ћемо са задовољством ићи у посету Белорусији и на тај начин одржавати све оно што је Чушев годинама градио“, рекао је Јовановић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је амбасадор Чушев био више него амбасадор и доказао се као велики пријатељ српског народа.

„Верујемо да његовим одласком тек добијамо. За време његовог мандата осведочили смо се јачању сарадње, реализован је низ сусрета на највишем политичком нивоу. Сада је трасиран терен за два братска народа, а Србија тек може да добије много. Желим му сву срећу у будућем раду и надам се да ће, на неки други начин, остати амбасадор Србије“, рекао је Ђурић.

Саветник председника Владе Србије за регионалну сарадњу и вере Владимир Божовић сматра да су односи Србије и Белорусије у сталном напретку.

„Имао сам прилику да будем у званичној посети Белорусији где сам примљен са највећим почастима. Односе градимо са дубоким поштовањем и поверењем, а то потврђује спољнополитичко уверење Србије. Свака земља која поштује целовитост наше земље, као што је Белорусија, доприноси нашем очувању. Амбасадор Чушев је професионалац и жао ми је што иде“, наводи Божовић.

Драгана Кузмановић, председник Друштва српско-белоруског пријатељства истиче да је оснивању ове организације и те како допринео господин Чушев.

„Пре неколико дана отворен је мост Братољуб, а слободно сада могу да кажем да је Чушев тај мост када бисмо гледали односе Србије и Белорусије. Он је допринео свему што је добро и направио је контакте који ће значити за будућност наше земље. Желим му сву срећу у даљем раду, а ми ћемо га се сећати само по најбољем“, каже Кузмановић.

Свечаном пријемиу присуствовали су и начелник Генерштаба војске Љубиша Диковић, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталиј Тарасјев, епископ нишки Арсеније,министар одбране Зоран Ђорђевић, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, конзули Белорусије у Крагујевцу, Новом Саду и Макодонији, представници дипломатског кора и личности из јавног и културног живота Србије.

Пријем је завршен ревијом под називом „Фабрика моде“ (Фасхион Милл), којом је представљена савремена белоруска мода, а моделе су носили чланови Центра младих из Минска.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име