Održan svečani prijem povodom završetka mandata beloruskog ambasadora u Srbiji Vladimira Čuševa (VIDEO)

0
2182

Svečani prijem povodom završetka diplomatske misije ambasadora Belorusije u Srbiji Vladimira Čuševa organizovan je danas u vili „Jelena“.

Cenjeni beloruski diplomata je u svom pozdravnom govoru istakao da je Srbiju zavoleo još od prvog mandata, kada je došao 1998. godine, i da je najteže dane delio sa srpskim narodom tokom bombardovanja.

„Sada su mirnija vremena. Želeo bih da na Balkanu budu bolji odnosi, a Belorusija se zalaže za to. Naša zemlja ulože napore da se stabilizuje situacija u regionu, ali za nas će Kosovo uvek biti Srbija. Poseta Aleksandra Vučića doprinela je odnosima ove dve zemlje, kao i dolazak beloruskog državnog vrha u Srbiju. Sarađivali smo u mnogim oblastima, ekonomiji, kulturi, obrazovanju… Za naše kontakte nema distance koju ne možemo da prevaziđemo, a samo je bitno da postoji politička volja, kao što sada postoji. Drago mi je što sam služio Srbiji i bila mi je velika čast. Nadam se da će ovi dobri odnosi ostati i u budućnosti“, rekao je Čušev.

Počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić poručio je okupljenim zvanicama da je Čušev veliki prijatelj Srbije i da je retko koji ambasador ostavio tako dubok trag u odnosima dve države.

„Naš Vladimir je i hrabar, i mudar, i pametan, i sa iskustvom, i diplomata najvišeg ranga. Nije bilo nijednog susreta sa predsednicima Lukašenkom i Nikolićem, a da nije rečeno da nam trebaju ambasadori kao što je Čušev. Ne mogu, a da ne kažem da je naš patrijarh gospodin Irinej rekao najvišem državnom vrhu Belorusije da Vladimir mora da ostane u Srbiji na bar još deset godina. Za vreme njegove diplomatske misije je pobratimljeno preko 30 gradova, a da ne govorim o poboljšanju odnosa Srbije i Belorusije. Sada je vreme da ga ispratimo kao brata, jer on to i jeste“, rekao je Karić.

Diplomata Čušev obišao je tokom svog mandata oko 300 mesta u Srbiji, proveo 260 dana van Beograda, a njegovi saradnici ističu da je sve vreme tokom svoje misije širio ljubav, dobar glas o Belorusiji, ali „noseći Srbiju u svojim mislima“.

Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola je sa svojim rukovodstvom uručio ambasadoru Čuševu najveće priznanje te opštine i tom prilikom poručio da je zahvalan na svemu što je radio za Srbiju prethodnih pet godina.

„Nadam se da ćemo svi mi imati neko svoje mesto u njegovom srcu kada bude u drugoj zemlji. Siguran sam da će dobri odnosi Belorusije i Srbije ostati i da će oni ići samo uzlazunom putanjom. Mi ćemo sa zadovoljstvom ići u posetu Belorusiji i na taj način održavati sve ono što je Čušev godinama gradio“, rekao je Jovanović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je ambasador Čušev bio više nego ambasador i dokazao se kao veliki prijatelj srpskog naroda.

„Verujemo da njegovim odlaskom tek dobijamo. Za vreme njegovog mandata osvedočili smo se jačanju saradnje, realizovan je niz susreta na najvišem političkom nivou. Sada je trasiran teren za dva bratska naroda, a Srbija tek može da dobije mnogo. Želim mu svu sreću u budućem radu i nadam se da će, na neki drugi način, ostati ambasador Srbije“, rekao je Đurić.

Savetnik predsednika Vlade Srbije za regionalnu saradnju i vere Vladimir Božović smatra da su odnosi Srbije i Belorusije u stalnom napretku.

„Imao sam priliku da budem u zvaničnoj poseti Belorusiji gde sam primljen sa najvećim počastima. Odnose gradimo sa dubokim poštovanjem i poverenjem, a to potvrđuje spoljnopolitičko uverenje Srbije. Svaka zemlja koja poštuje celovitost naše zemlje, kao što je Belorusija, doprinosi našem očuvanju. Ambasador Čušev je profesionalac i žao mi je što ide“, navodi Božović.

Dragana Kuzmanović, predsednik Društva srpsko-beloruskog prijateljstva ističe da je osnivanju ove organizacije i te kako doprineo gospodin Čušev.

„Pre nekoliko dana otvoren je most Bratoljub, a slobodno sada mogu da kažem da je Čušev taj most kada bismo gledali odnose Srbije i Belorusije. On je doprineo svemu što je dobro i napravio je kontakte koji će značiti za budućnost naše zemlje. Želim mu svu sreću u daljem radu, a mi ćemo ga se sećati samo po najboljem“, kaže Kuzmanović.

Svečanom prijemiu prisustvovali su i načelnik Generštaba vojske Ljubiša Diković, starešina Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev, episkop niški Arsenije,ministar odbrane Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, konzuli Belorusije u Kragujevcu, Novom Sadu i Makodoniji, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Prijem je završen revijom pod nazivom „Fabrika mode“ (Fashion Mill), kojom je predstavljena savremena beloruska moda, a modele su nosili članovi Centra mladih iz Minska.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime