U parlamentu Angole biće pokrenuta inicijativa za formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom

0
2480

Poslanička grupa prijateljstva sa Angolom razgovarala sa delegacijom Narodne skupštine Republike Angole o unapređenju ekonomske saradnje

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Dragomir Karić istakao je da postoji dosta prostora za unapređenje saradnje dve zemlje, pre svega na ekonomskom i kulturnom planu. On smatra da treba razmotriti mogućnost razmene tehnologija, da bi bilo moguće stvarati nove proizvode od prirodnih bogatstava Angole, koje je moguće plasirati na evropskom tržištu.

Karić je podsetio da je Srbija kandidat za punopravnog člana Evropske unije i da po okončanju evrointegracija naše zemlje Angola može da računa na iskrenog prijatelja u EU. On naglašava da ne treba zanemariti i činjenicu da Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa više zemlja Evrope i sveta, što može da bude značajan aspekt za Angolu. Karić je ukazao i na značaj razvoja kulturne i sportske saradnje, koje na najbrži i najlepši način mogu da povežu dva naroda.

Predsednica Odbora za spoljne poslove, međunarodnu saradnju i dijasporu Narodne skupštine Republike Angole Žozefina Perpetua Pereš D. Pitra Diakita, osvrnula se na tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje, koji zaslužuju da budu unapređivani i dodatno jačani, posebno na ekonomskom planu.

„Za to postoji i politička volja i iskrena želja. To će potvrditi sporazum o saradnji koji će potpisati predsednici naših parlamenata u okviru ove posete“, rekla je Diakite. Ona je najavila da će u parlamentu Angole biti pokrenuta inicijativa za formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, za koju veruje da će ostvariti plodonosnu saradnju sa kolegama iz Narodne skupštine.

Član PGP sa Angolom prof. dr Ljubiša Stojmirović naglasio je da se ne sme zanemariti značaj saradnje na polju obrazovanja, koje predstavlja svojevrstan odgovor svetskoj globalizaciji, a pre svega borbi protiv savremenih izazova kao što su nedostatak hrane, mira i posla. Deakite je izrazila nadu da će Srbija, po tom pitanju, razmotriti mogućnost obezbeđivanja više stipendija za studente iz Angole.

Član PGP sa Angolom Zvonimir Đokić iskoristio je priliku da zahvali Angoli što nije glasala za jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao i protiv njenog članstva u UNESKO.

Sastanku je prisustvovao i član PGP sa Angolom mr Igor Bečić, kao i članovi delegacije Angole Visente Pintu de Andrade i Maria Luiza Andrade.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime