У парламенту Анголе биће покренута иницијатива за формирање Посланичке групе пријатељства са Србијом

0
2464

Посланичка група пријатељства са Анголом разговарала са делегацијом Народне скупштине Републике Анголе о унапређењу економске сарадње

Председник Посланичке групе пријатељства Драгомир Карић истакао је да постоји доста простора за унапређење сарадње две земље, пре свега на економском и културном плану. Он сматра да треба размотрити могућност размене технологија, да би било могуће стварати нове производе од природних богатстава Анголе, које је могуће пласирати на европском тржишту.

Карић је подсетио да је Србија кандидат за пуноправног члана Европске уније и да по окончању евроинтеграција наше земље Ангола може да рачуна на искреног пријатеља у ЕУ. Он наглашава да не треба занемарити и чињеницу да Србија има потписане споразуме о слободној трговини са више земља Европе и света, што може да буде значајан аспект за Анголу. Карић је указао и на значај развоја културне и спортске сарадње, које на најбржи и најлепши начин могу да повежу два народа.

Председница Одбора за спољне послове, међународну сарадњу и дијаспору Народне скупштине Републике Анголе Жозефина Перпетуа Переш Д. Питра Диакита, осврнула се на традиционално пријатељске односе две земље, који заслужују да буду унапређивани и додатно јачани, посебно на економском плану.

„За то постоји и политичка воља и искрена жеља. То ће потврдити споразум о сарадњи који ће потписати председници наших парламената у оквиру ове посете“, рекла је Диаките. Она је најавила да ће у парламенту Анголе бити покренута иницијатива за формирање Посланичке групе пријатељства са Србијом, за коју верује да ће остварити плодоносну сарадњу са колегама из Народне скупштине.

Члан ПГП са Анголом проф. др Љубиша Стојмировић нагласио је да се не сме занемарити значај сарадње на пољу образовања, које представља својеврстан одговор светској глобализацији, а пре свега борби против савремених изазова као што су недостатак хране, мира и посла. Деаките је изразила наду да ће Србија, по том питању, размотрити могућност обезбеђивања више стипендија за студенте из Анголе.

Члан ПГП са Анголом Звонимир Ђокић искористио је прилику да захвали Анголи што није гласала за једнострану проглашену независност Косова, као и против њеног чланства у УНЕСКО.

Састанку је присуствовао и члан ПГП са Анголом мр Игор Бечић, као и чланови делегације Анголе Висенте Пинту де Андраде и Мариа Луиза Андраде.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име