U Domu Vojske otkriveno spomen-obeležje u čast generalu Jovanu Dragaševiću (foto-video)

0
2558

U čast generalu Jovanu Dragaševiću, ratniku, književniku i utemeljivaču vojne štampe u našoj zemlji, danas je u holu Doma Vojske Srbije svečano otkriveno spomen-obeležje s njegovim likom. Bareljef autora profesora Dragoljuba Dimitrijevića otkrio je rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna.

General Jovan Dragašević (1836-1915) jedan je od začetnika vojne štampe u Srbiji, urednik i izdavač prvih vojnih listova „Vojin“ i „Ratnik“, čiju tradiciju, pod okriljem Medija centra „Odbrana“, baštine i nastavljaju magazin „Odbrana“ i časopisi „Vojno delo“, „Vojnotehnički glasnik“ i „Novi glasnik“.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin rekao ja da je ta ustanova početkom godine pokrenula projekat postavljanja spomen-obeležja u holu Doma Vojske, s ciljem simboličnog obeležavanja značajnih jubileja iz istorije oslobodilačkih ratova i očuvanja sećanja na ličnosti iz srpske kulturne i umetničke baštine.

IMG_0173

– Birajući među brojnim, podjednako značajnim imenima, odlučili smo se za one velikane koji su suštinski vezani i za delatnosti ustanova koje su u ovom monumentalnom zdanju. Ratnički dom, odnosno Dom Vojske Srbije, do sada su ukrasili bareljefi „Oko sokolovo na braniku otadžbine“, „Nadežda Petrović – ratna bolničarka“ i „Đorđe Vajfert“. Posebno me raduje što se ovom bronzanom, odnosno „zlatnom“ nizu, pridružuje i general Jovan Dragašević i to baš danas, na stotu godišnjicu njegove smrti, rekao je pukovnik Karapandžin.

Dragašević je ostavio više od 20 knjiga iz geografije, istorije, stilistike, zatim zbirke pesama, putopise, drame, kao i krilaticu poznatu u našoj zemlji „Samo sloga Srbina spasava, tako Srbu piše i na grbu!“

IMG_0170

U svečanosti su učestvovali i književnik Veliša Joksimović, potpukovnik u penziji Slavoljub M. Marković, pukovnik u penziji prof. dr Miloje Pršić i pukovnik mr Milivoje Pajović koji su govorili o proznom i poetskom stvaralaštvu generala Dragaševića, njegovoj ulozi u vojnoj arhivistici i istoriji, kao i utemeljenju vojne štampe i njegovom stvaralaštvu.

Posebna zanimljivost bila je ta što je prisutnima pročitano pismo praunuka generala Dragaševića, Borislava Dragaševića, pristiglo pre nekoliko dana iz Toronta, u kome on izražava zahvalnost domaćinima na časti ukazanoj njegovom pradedi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime