У Дому Војске откривено спомен-обележје у част генералу Јовану Драгашевићу (фото-видео)

0
2629

У част генералу Јовану Драгашевићу, ратнику, књижевнику и утемељивачу војне штампе у нашој земљи, данас је у холу Дома Војске Србије свечано откривено спомен-обележје с његовим ликом. Барељеф аутора професора Драгољуба Димитријевића открио је ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна.

Генерал Јован Драгашевић (1836-1915) један је од зачетника војне штампе у Србији, уредник и издавач првих војних листова „Војин“ и „Ратник“, чију традицију, под окриљем Медија центра „Одбрана“, баштине и настављају магазин „Одбрана“ и часописи „Војно дело“, „Војнотехнички гласник“ и „Нови гласник“.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин рекао ја да је та установа почетком године покренула пројекат постављања спомен-обележја у холу Дома Војске, с циљем симболичног обележавања значајних јубилеја из историје ослободилачких ратова и очувања сећања на личности из српске културне и уметничке баштине.

IMG_0173

– Бирајући међу бројним, подједнако значајним именима, одлучили смо се за оне великане који су суштински везани и за делатности установа које су у овом монументалном здању. Ратнички дом, односно Дом Војске Србије, до сада су украсили барељефи „Око соколово на бранику отаџбине“, „Надежда Петровић – ратна болничарка“ и „Ђорђе Вајферт“. Посебно ме радује што се овом бронзаном, односно „златном“ низу, придружује и генерал Јован Драгашевић и то баш данас, на стоту годишњицу његове смрти, рекао је пуковник Карапанџин.

Драгашевић је оставио више од 20 књига из географије, историје, стилистике, затим збирке песама, путописе, драме, као и крилатицу познату у нашој земљи „Само слога Србина спасава, тако Србу пише и на грбу!“

IMG_0170

У свечаности су учествовали и књижевник Велиша Јоксимовић, потпуковник у пензији Славољуб М. Марковић, пуковник у пензији проф. др Милоје Пршић и пуковник мр Миливоје Пајовић који су говорили о прозном и поетском стваралаштву генерала Драгашевића, његовој улози у војној архивистици и историји, као и утемељењу војне штампе и његовом стваралаштву.

Посебна занимљивост била је та што је присутнима прочитано писмо праунука генерала Драгашевића, Борислава Драгашевића, пристигло пре неколико дана из Торонта, у коме он изражава захвалност домаћинима на части указаној његовом прадеди.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име