Tradicionalno okupljanje Srba sa Kosova i Metohije u Novom Sadu (VIDEO)

0
2560

Članovi udruženja „Vidovdan“, koje okuplja Srba sa Kosova i Metohije, a koji žive i rade u Novom Sadu, sastali su se u tom gradu četvrti put na sada već tradicionalnom godišnjem okupljanju.

Ovom prilikom među gostima su bili i predstavnici Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić, kako bi pružili podršku i uspostavili saradnju sa našim ljudima poreklom sa Kosova i Metohije.

Kako kaže Zdenko Tomić, predsednik ovog neprofitnog udruženja, na ovim godišnjim skupovima druže se, ali i dogovaraju nove projekte i sumiraju šta su uradili u prethodnoj godini. Jedan od projekata je i humanitarna akcija opremanja informatičke učionice srednje saobraćajne škole u Gračanici. Oprema je dostavljena zahvaljujući članovima Udruženja i njegovih prijatelja.

„U planu je i stipendiranje studenta Građevinskog fakulteta, poreklom sa Kosova i Metohije, a u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom biće promovisana knjiga Danice Marinković „Sudija u ratu i miru“. To je samo deo aktivnosti koje planiramo ove godine. Nadam se da će biti još humanitarnih akcija koje su usmerene prema Kosovu i Metohiji, ali i Novom Sadu gde živimo i radimo kao znak zahvalnosti ovim ljudima koji su nas punog srca primili. Budući da je Novi dad Potrudićemo se da organizujemo i propratimo niz aktivnosti“, kaže Zdenko Tomić.


Sudija Danica Marinković, autor istorijskog romana „Sudija u ratu i miru“, navodi da je prva promocija knjige bila u Ruskom domu u Beogradu, a promovisana je i u Kragujevcu, Nišu i Republici Srpskoj u Banjaluci. Ovaj roman obuhvata sve događaje u poslednje tri decenije vezano za stradanje i progn Srba sa Kosmeta od strane albanskih separatista i terorista koji su ciljano išli na progon prvo kroz političke, a zatim i terorističke akcije sa ciljem Velike Albanije.

Miško Tomić, poreklom iz Đakovice, pozvao je ljude sa Kosova i Metohije koji žive i rade u Novom Sadu da se pridruže udruženju Vidovdan. Milosav Stojanović predsednik Pokreta za Kosovu i Metohiju Srbija, formiranog 2008. godine, kaže da pomažu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da opstane i da se vrati na svoja ognjišta.

„Naš cilj je ekonomski razvoj. Našim kontaktima želimo da animiramo privrednike, kao i da im omogućimo najbolje uslove kako bi počeli da rade, a sve u cilju da opstanu i vrate se na svoja ognjišta“, ističe Stojanović.

Persa Minjović, predsednik IO GO Pokreta SNAGA SRBIJE -BK ističe da je veliko zadovoljstvo biti gost ovakvog skupa.

„Želimo da uspostavimo saradnju, da daju maksimalnu podršku Pokretu snaga Srbija i lideru Bogoljubu Kariću koji je njihov zemljak i u koga veruju svim srcem da će pomoći ovoj zemlji i doneti ekonomsku revoluciju i ekonomski napredak za bolje sutra svih naših u Srbiji. To su ljudi koji imaju dušu, srce, koji su mnogo propatili i veliko je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima koji su posle svega našli snage da krenu iz početka i mnogi su i uspešni“, naglasila je Persa Minjović.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime