Традиционално окупљање Срба са Косова и Метохије у Новом Саду (ВИДЕО)

0
2608

Чланови удружења „Видовдан“, које окупља Срба са Косова и Метохије, а који живе и раде у Новом Саду, састали су се у том граду четврти пут на сада већ традиционалном годишњем окупљању.

Овом приликом међу гостима су били и представници Покрета Снага Србије Богољуб Карић, како би пружили подршку и успоставили сарадњу са нашим људима пореклом са Косова и Метохије.

Како каже Зденко Томић, председник овог непрофитног удружења, на овим годишњим скуповима друже се, али и договарају нове пројекте и сумирају шта су урадили у претходној години. Један од пројеката је и хуманитарна акција опремања информатичке учионице средње саобраћајне школе у Грачаници. Опрема је достављена захваљујући члановима Удружења и његових пријатеља.

„У плану је и стипендирање студента Грађевинског факултета, пореклом са Косова и Метохије, а у сарадњи са покрајинским секретаријатом биће промовисана књига Данице Маринковић „Судија у рату и миру“. То је само део активности које планирамо ове године. Надам се да ће бити још хуманитарних акција које су усмерене према Косову и Метохији, али и Новом Саду где живимо и радимо као знак захвалности овим људима који су нас пуног срца примили. Будући да је Нови дад Потрудићемо се да организујемо и пропратимо низ активности“, каже Зденко Томић.


Судија Даница Маринковић, аутор историјског романа „Судија у рату и миру“, наводи да је прва промоција књиге била у Руском дому у Београду, а промовисана је и у Крагујевцу, Нишу и Републици Српској у Бањалуци. Овај роман обухвата све догађаје у последње три деценије везано за страдање и прогн Срба са Космета од стране албанских сепаратиста и терориста који су циљано ишли на прогон прво кроз политичке, а затим и терористичке акције са циљем Велике Албаније.

Мишко Томић, пореклом из Ђаковице, позвао је људе са Косова и Метохије који живе и раде у Новом Саду да се придруже удружењу Видовдан. Милосав Стојановић председник Покрета за Косову и Метохију Србија, формираног 2008. године, каже да помажу српском народу на Косову и Метохији да опстане и да се врати на своја огњишта.

„Наш циљ је економски развој. Нашим контактима желимо да анимирамо привреднике, као и да им омогућимо најбоље услове како би почели да раде, а све у циљу да опстану и врате се на своја огњишта“, истиче Стојановић.

Перса Мињовић, председник ИО ГО Покрета СНАГА СРБИЈЕ -БК истиче да је велико задовољство бити гост оваквог скупа.

„Желимо да успоставимо сарадњу, да дају максималну подршку Покрету снага Србија и лидеру Богољубу Карићу који је њихов земљак и у кога верују свим срцем да ће помоћи овој земљи и донети економску револуцију и економски напредак за боље сутра свих наших у Србији. То су људи који имају душу, срце, који су много пропатили и велико је задовољство сарађивати са људима који су после свега нашли снаге да крену из почетка и многи су и успешни“, нагласила је Перса Мињовић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име