На Белом двору отворена изложба „Никола Тесла и династија Карађорђевић“ (ВИДЕО)

0
2474

Изложба „Никола Тесла и династија Карађорђевић“, данас је отворена на Белом двору захваљујући сарадњи Двора и Музеја Никола Тесла.

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић окупљеним посетиоцима говорио је о пријатељском односу краљевске породице и једног од највећих умова двадесетог века.

„Седам деценија је прошло од сусрета Николе Тесле и мог оца, а и данас их спомињемо са осећањима меланхолије и поноса. Обојица представљају оно што јесмо и оно што би требали да будемо“, поручио је окупљенима краљ Александар.

Директор Музеја Бранимир Јовановић говорио је о важности изложбе, јер је сам Тесла делио своје знање са светом, а циљ ове поставке управо је ширење знања будућим поколењима.

„Велики човек је онај који прикупља знање као пчела мед и користи то знање да би помогао другима. Ова изложба одговара на један број тих питања, сведочи о дирљивим односима Тесле, краља Александра и краља Петра ИИ, а највише сведочи о Теслиној оданости идеја краљевине Југославије“, рекао је окупљеним посетиоцима.

У оквиру изложбе посетиоци су имали јединствену прилику да сазнају више о сусретима Николе Тесле и чланова краљевске породице Карађорђевић, уз признања, одликовања и дипломе којима су Карађорђевићи награђивали српског генија.

Међу изложеним предметима налази се чувена фотографија из хотела „Њујоркер“, приликом сусрета краља Петра ИИ са Теслом 1942. године и фотографија Тесле из атељеа принцезе Љвов Парлаги.

Милица Кеслер, једна од организатора и идејни творац „Тесла и династија Карађорђевић“ била је водич кроз ову занимљиву изложбу.

Велелепној манифестацији присуствовале су бројне познате личности из света културе, науке и политике, међу којима је био и народни посланик Драгомир Ј. Карић са сарадником Милошем Вучинићем, чувени сликар Милан Циле Маринковић, глумац и редитељ Радош Бајић и многе друге угледне званице.

Изложба ће бити отворена радним данима од 11 и од 14 часова, све до четвртка 1. јуна.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име