Na Belom dvoru otvorena izložba „Nikola Tesla i dinastija Karađorđević“ (VIDEO)

0
2467

Izložba „Nikola Tesla i dinastija Karađorđević“, danas je otvorena na Belom dvoru zahvaljujući saradnji Dvora i Muzeja Nikola Tesla.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević okupljenim posetiocima govorio je o prijateljskom odnosu kraljevske porodice i jednog od najvećih umova dvadesetog veka.

„Sedam decenija je prošlo od susreta Nikole Tesle i mog oca, a i danas ih spominjemo sa osećanjima melanholije i ponosa. Obojica predstavljaju ono što jesmo i ono što bi trebali da budemo“, poručio je okupljenima kralj Aleksandar.

Direktor Muzeja Branimir Jovanović govorio je o važnosti izložbe, jer je sam Tesla delio svoje znanje sa svetom, a cilj ove postavke upravo je širenje znanja budućim pokolenjima.

„Veliki čovek je onaj koji prikuplja znanje kao pčela med i koristi to znanje da bi pomogao drugima. Ova izložba odgovara na jedan broj tih pitanja, svedoči o dirljivim odnosima Tesle, kralja Aleksandra i kralja Petra II, a najviše svedoči o Teslinoj odanosti ideja kraljevine Jugoslavije“, rekao je okupljenim posetiocima.

U okviru izložbe posetioci su imali jedinstvenu priliku da saznaju više o susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali srpskog genija.

Među izloženim predmetima nalazi se čuvena fotografija iz hotela „Njujorker“, prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine i fotografija Tesle iz ateljea princeze LJvov Parlagi.

Milica Kesler, jedna od organizatora i idejni tvorac „Tesla i dinastija Karađorđević“ bila je vodič kroz ovu zanimljivu izložbu.

Velelepnoj manifestaciji prisustvovale su brojne poznate ličnosti iz sveta kulture, nauke i politike, među kojima je bio i narodni poslanik Dragomir J. Karić sa saradnikom Milošem Vučinićem, čuveni slikar Milan Cile Marinković, glumac i reditelj Radoš Bajić i mnoge druge ugledne zvanice.

Izložba će biti otvorena radnim danima od 11 i od 14 časova, sve do četvrtka 1. juna.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime