Svečano obeležen Dan srpske diplomatije: Srbija će nastaviti principijelnu borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

0
2187

Vlada Republike Srbije će nastaviti principijelnu borbu za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i odlučno će se suprotstavljati nagoveštajima formiranja tzv. vojske Kosova i drugim pokušajima učlanjenja u međunarodne organizacije, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na obeležavanju Dana srpske diplomatije.

Dačić je dodao da će Srbija ostati posvećena nastavku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, kao i daljem razvoju dobrosusedskih odnosa i vojnoj neutralnosti.

„Učestali susreti visokih srpskih zvaničnika sa svetskim liderima potvrđuju da Vlada Republike Srbije ide sigurnim koracima ka čvršćem povezivanju sa dosadašnjim prijateljima, kao i ka stvaranju kvalitativno novih odnosa sa zemljama sa kojima ne deli isto mišljenje po pojedinim pitanjima, razumevajući različitosti u mišljenju i stavu“, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da su početak 20. i 21. veka obeležile diplomatske borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i objektivno sagledavanje činjenica.

„Realnim sagledavanjem bezbednosnih i političkih izazova sa kojima se susreće Srbija, čvrsto rešena da sve nesuglasice i probleme rešava dijalogom i drugim diplomatskim sredstvima, sa osnovnim ciljem očuvanja regionalnog mira i stabilnosti, još jednom je pokazala da poseduje kapacitete za pragmatično i odgovorno delovanje“, poručio je Dačić.


Diplomatija 21. veka ne stavlja akcenat na brzom izveštavanju, već je fokus moderne diplomatije na analizi. Savremena diplomatija kvalitetnom selekcijom informacija i racionalnom upotrebom svojih kapaciteta, multiplikuje svoju moć, rekao je Dačić.

„Na globalnom planu uočljivo je da svega nekoliko zemalja poseduje atribute ili potencijale sile, uz konstantni porast razlika u vojnim, ekonomskim i političkim kapacitetima između njih i malih i srednjih zemalja. Diplomatija malih zemalja se sve češće suočava sa dilemom praćenja svih globalnih kretanja ili gotovo ničega, vezivanja za moćnog saveznika očekujući od njega zaštitu ili zauzimanja pasivnog statusa nemešanja i neuplitanja u probleme.“

Srbija je treću godinu zaredom obeležila Dan diplomatije, a u proteklom periodu obeležene su i jubilarne godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Španijom (100 godina), Kanadom (75 godina) i Mongolijom (60 godina). Ove godine se obeležava i 180. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i stogodišnjica diplomatskih odnosa sa Švedskom i Danskom.

Svečanosti povodom Dana srpske diplomatije prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, ministri u Vladi Srbije i druge ugledne ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.


POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime