Азербејџан и Србија достигли ниво стратешког партнерства (ВИДЕО)

0
3399

Пријем поводом Дана Азербејџана приређен је синоћ у Београду, а амбасадор те земље у Србији Елдар Хасанов истакао је да Србија и Азербејџан земље ове године славе 20. годишњицу успостављања дипломатских односа.

„Током тих 20 година, односи између Азербејџана и Србије развијали су се брзо у политичкој, економској, научној, културној и хуманитарној сфери и достигли су ниво стратешког партнерства“, нагласио је Хасанов.

Такође, како је додао, узајамне посете на различитим нивоима, политичке консултације и међувладини споразуми у различитим областима, дају допринос даљем развоју сарадње која се заснива на пријатељству и заједничким интересима наших народа.

Хасанов је честитао „пријатељском српском народу на успешним председничким изборима“ одржаним 2. априла ове године и пожело много успеха новом председнику Србије Александру Вучићу.

Говорећи о културним везама које постоје међу нашим народима, амбасадор Азербејџана рекао је да ће од 1. јуна ове године месец дана бити приказана изложба азербејџанског Музеја тепиха у Етнографском музеју у Београду.

Дан Републике Азербејџана, 28. мај, један је од незаборавних и најславнијих дана у историји азербејџанске државности, навео је Хасанов и додао да је пре 99 година, на овај дан, основана парламентарна република Истока и муслиманског света – Демократска Република Азербејџан.

Каже и да је, државна независност Азербејџана обновљена 1991. после распада Совјетског Савеза а да је данашња независна држава Азербејџан наследник Демократске Републике Азербејџан која је постојала од 1918. до 1920. године.

Обележавању Националног празника Републике Аргентине присуствовали су представници дипломатског кора, верских заједница, личности из јавног живота Србије, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић, комерцијални директор БК Групе Милош Вучинић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име