Свечано обележен Дан српске дипломатије: Србија ће наставити принципијелну борбу за очување суверенитета и територијалног интегритета

0
2210

Влада Републике Србије ће наставити принципијелну борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета и одлучно ће се супротстављати наговештајима формирања тзв. војске Косова и другим покушајима учлањења у међународне организације, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић на обележавању Дана српске дипломатије.

Дачић је додао да ће Србија остати посвећена наставку преговарачког процеса са Европском унијом, као и даљем развоју добросуседских односа и војној неутралности.

„Учестали сусрети високих српских званичника са светским лидерима потврђују да Влада Републике Србије иде сигурним корацима ка чвршћем повезивању са досадашњим пријатељима, као и ка стварању квалитативно нових односа са земљама са којима не дели исто мишљење по појединим питањима, разумевајући различитости у мишљењу и ставу“, истакао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је рекао да су почетак 20. и 21. века обележиле дипломатске борбе за очување територијалног интегритета и суверенитета и објективно сагледавање чињеница.

„Реалним сагледавањем безбедносних и политичких изазова са којима се сусреће Србија, чврсто решена да све несугласице и проблеме решава дијалогом и другим дипломатским средствима, са основним циљем очувања регионалног мира и стабилности, још једном је показала да поседује капацитете за прагматично и одговорно деловање“, поручио је Дачић.


Дипломатија 21. века не ставља акценат на брзом извештавању, већ је фокус модерне дипломатије на анализи. Савремена дипломатија квалитетном селекцијом информација и рационалном употребом својих капацитета, мултипликује своју моћ, рекао је Дачић.

„На глобалном плану уочљиво је да свега неколико земаља поседује атрибуте или потенцијале силе, уз константни пораст разлика у војним, економским и политичким капацитетима између њих и малих и средњих земаља. Дипломатија малих земаља се све чешће суочава са дилемом праћења свих глобалних кретања или готово ничега, везивања за моћног савезника очекујући од њега заштиту или заузимања пасивног статуса немешања и неуплитања у проблеме.“

Србија је трећу годину заредом обележила Дан дипломатије, а у протеклом периоду обележене су и јубиларне годишњице успостављања дипломатских односа са Шпанијом (100 година), Канадом (75 година) и Монголијом (60 година). Ове године се обележава и 180. годишњица успостављања дипломатских односа са Уједињеним Краљевством, као и стогодишњица дипломатских односа са Шведском и Данском.

Свечаности поводом Дана српске дипломатије присуствовали су представници дипломатског кора, министри у Влади Србије и друге угледне личности из јавног и политичког живота Србије.


ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име