КАКО ОЖИВЕТИ СЕЛО ?

0
2627

У Средње- банатском округу председница Извршног одбора  Главног одбора  Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК Перса Мињевић, члан Председништва Мирко Стаменковић и чланови Извршног одбора  др Злата Лончар Ћетковић и Марко Биљић, одржали су  састанак са Извршним одсбором  Градског одбора  у Зрењанину, а у  Житишту  је формиран привремени орган, који ће убрзо организовати и  изборе за општински одбор.

Разговарано је и  са председником опшинског одбора у Новом Бечеју Живојином Шљапићем. У том граду  многи  покушавају да зауставе  некадашњи  утицај ПСС- БК, који је очигледан по после  деценијског прогона лидера Богољуба Карића. Логично је да свака странка покушава да буде привлачнији,  увећа чланство  и   својим идејама допринесе развоју средине у којој живи, али неке странке  би да и на други начин, а не кроз јавно  надметање идеја и прагматичних економских покушаја оживљавања привреде,  уклоне конкуренцију.

У Зрењанину је јасно посатвљен циљ да се у свакој месној заједници пре лета оформе одбори ПСС- БК и тиме у граду о омасови организација. На прошлим  локалним изборима чланство је тражило да се самостално иде, али тадашње руководство није  показало способност да то реализује и  изабран је садашњи, битно измењен, Градски одбор.

Житиште је некад имало  узорни оштински одбор  који се осипао како је привреда, а поготово живанарски комбинат, пропадао од кога су  остале само зграде. Матијевић је преузео неколико највећих фарми пилића, једна фирима из Чачка  има мању кланицу. И само Житиште, али и околна села, лагано одумиру!.

Формиран  је привремени одбор на челу са Небојшом Тувићем. Указано је на велике могућности да се очувају живинарске фарме. И као за многе друге ствари, поготово за нове мере везане за аграр – успех и будућност зависи од  нас. Од државе која мора да обогати свој начин помагања селу да преживи, да га, заправо, оживи и да село постане наш велики адут у извозу. Дакле,  битно другачији однос према селу, према заштити од оних који би да купе наше плодне оранице и да се на крају не заврши све са  оном народном – чије овце, његова и ливада!

Реч је, како су многи изнели, о потреби и могућности да се укупан потенцијал села стави у службу оног што Богољуб Карић зове „породични бизнис“. А то значи – звало се то задруга или другачије, свеједно – битно је да и друштвене промене на селу морају да буду усклађене са савременим кретањима и друштвеним системом који у овом веку има своје законитости које су битно другачије од времена класичних задруга. Пре свега, у орагнизовању оних који се баве приватним бизнисом у аграру.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име