KAKO OŽIVETI SELO ?

0
2607

U Srednje- banatskom okrugu predsednica Izvršnog odbora  Glavnog odbora  Pokreta SNAGA SRBIJE-BK Persa Minjević, član Predsedništva Mirko Stamenković i članovi Izvršnog odbora  dr Zlata Lončar Ćetković i Marko Biljić, održali su  sastanak sa Izvršnim odsborom  Gradskog odbora  u Zrenjaninu, a u  Žitištu  je formiran privremeni organ, koji će ubrzo organizovati i  izbore za opštinski odbor.

Razgovarano je i  sa predsednikom opšinskog odbora u Novom Bečeju Živojinom Šljapićem. U tom gradu  mnogi  pokušavaju da zaustave  nekadašnji  uticaj PSS- BK, koji je očigledan po posle  decenijskog progona lidera Bogoljuba Karića. Logično je da svaka stranka pokušava da bude privlačniji,  uveća članstvo  i   svojim idejama doprinese razvoju sredine u kojoj živi, ali neke stranke  bi da i na drugi način, a ne kroz javno  nadmetanje ideja i pragmatičnih ekonomskih pokušaja oživljavanja privrede,  uklone konkurenciju.

U Zrenjaninu je jasno posatvljen cilj da se u svakoj mesnoj zajednici pre leta oforme odbori PSS- BK i time u gradu o omasovi organizacija. Na prošlim  lokalnim izborima članstvo je tražilo da se samostalno ide, ali tadašnje rukovodstvo nije  pokazalo sposobnost da to realizuje i  izabran je sadašnji, bitno izmenjen, Gradski odbor.

Žitište je nekad imalo  uzorni oštinski odbor  koji se osipao kako je privreda, a pogotovo živanarski kombinat, propadao od koga su  ostale samo zgrade. Matijević je preuzeo nekoliko najvećih farmi pilića, jedna firima iz Čačka  ima manju klanicu. I samo Žitište, ali i okolna sela, lagano odumiru!.

Formiran  je privremeni odbor na čelu sa Nebojšom Tuvićem. Ukazano je na velike mogućnosti da se očuvaju živinarske farme. I kao za mnoge druge stvari, pogotovo za nove mere vezane za agrar – uspeh i budućnost zavisi od  nas. Od države koja mora da obogati svoj način pomaganja selu da preživi, da ga, zapravo, oživi i da selo postane naš veliki adut u izvozu. Dakle,  bitno drugačiji odnos prema selu, prema zaštiti od onih koji bi da kupe naše plodne oranice i da se na kraju ne završi sve sa  onom narodnom – čije ovce, njegova i livada!

Reč je, kako su mnogi izneli, o potrebi i mogućnosti da se ukupan potencijal sela stavi u službu onog što Bogoljub Karić zove „porodični biznis“. A to znači – zvalo se to zadruga ili drugačije, svejedno – bitno je da i društvene promene na selu moraju da budu usklađene sa savremenim kretanjima i društvenim sistemom koji u ovom veku ima svoje zakonitosti koje su bitno drugačije od vremena klasičnih zadruga. Pre svega, u oragnizovanju onih koji se bave privatnim biznisom u agraru.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime