Stručna zajednica Srbije primetila je sveobuhvatnost programa modernizacije političkog sistema Kazahstana

0
1021

U Ambasadi Kazahstana je održan stručni sastanak na kome se razgovaralo o Poruci Predsednika «Novi Kazahstan: put obnove i modernizacije», na kome je posebna pažnja posvećena fundamentalnim pristupima sprovođenju kursa Predsednika K.Tokajeva. 

Narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije, zamenik predsednika interparlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Kazahstana Dragomir J. Karić je u svom govoru istakao da su događaji «Tragičnog januara» potvrdili značaj nastavka kvalitativnih promena u Kazahstanu i sprovođenja kursa za promenu paradigme razvoja zemlje.  Poruka postavlja zadatke novog poretka, dok fiksira prethodno označeni orijentir za izgradnju jedinstvene nacije.

D.Proroković, jedan od vodećih srpskih politikologa, rukovodilac Centra za evroazijske studije beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, rekao je da je «Predsednik Tokajev započeo proces ustavnih promena u cilju iznalaženja dugoročnih rešenja».

Prema ekspertu, nedavno Obraćanje Predsednika se može nazvati istorijskim preokretom.  Novi Kazahstan, idući putem obnove i modernizacije, postaće zemlja sa jačim institucijama i razvijenom demokratijom.

On je skrenuo pažnju na naizgled paradoksalnu činjenicu da dok u mnogima, uklj.  razvijenim zemljama, pod raznim izgovorima, ograničavaju se ljudska prava i zabranjuje rad nepoželjnih medija, u Kazahstanu se pokreće obrnuti proces koji se zasniva na principima demokratije, zaštite ljudskih prava i otvorenosti države.

Zauzvrat, Potpredsednik Srpske Kraljevske Akademije Inovacionih Nauka, Velibor Stević skrenuo je pažnju na korake koje je Šef Kazahstana preduzeo da pređe sa superpredsedničkog oblika vladavine na predsedničku republiku.  «Ovo je i hrabra i mudra odluka pravog vođe», naglasio je stručnjak.

Na kraju sastanka predstavnici Srbije poželeli su narodu Kazahstana uspeh u ostvarivanju svojih ciljeva.

https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-belgrad/press/news/details/349072?lang=sr&fbclid=IwAR2jS-SWXdook25Gf-PTDuMWvgSI51PAzLY-f03LgaDPqm59W7WihfbvuQI

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime