Некада су земље бившег Совјетског савеза била места развоја и сарадње, садашњи сукоб мора стати

0
958

Власник БК групе каже да је пре четири деценије на совјетском тржишту основана прва заједничка и приватна југлословенско-совјетска фирма.

У светлу данашњих сукоба између Украјине и Русије, није могуће заобићи чињенице из не тако далеке прошлости, када су тадашња југословнеска предузећа, а међу њима и прва српска приватна компанија “Браћа Карић” са успехом интензивно радили на том тржишту.

Нажалост, актуелна догађања нас обавезују да се нагласи неопходност смиривања свих размирица и обезбеђење услова за нормалан живот свих грађана сукобљених страна. Економска сарадња и изградња партнерских односа кроз обостране интересе је кључ одржања трајног мира на простору Источне Европе.

О искуствима плодне и сарадње која је постојала и градила мостове сарадње и пријатељства у свом тексту на ФБ Богољуб Карић са својом породицом каже:

Радо се сећамо наших успешних грађевинских дела, али посебно смо поносни на скоро 40 година од када смо присутни на тржишту бившег Совјетског Савеза, па желимо да са вама поделимо задовољство и подсећање на све шта смо у том периоду урадили.

На основу тадашње сарадње почетком осамдесетих година прошлог века Совјетског Савеза и Југославије, као и директне подршке Јосипа Броза прва заједничка и приватна Југлословенско-совјетска компанија основана је тада, а као резултат тога изграђена је фабрика МКТ Кариц-Москов техника за производњу машина за прераду воћа и поврћа у Подмосковљу.

За вођење развоја, стратегију и целокупну логистику за пробој на Совјетско тржиште, био је одговоран наш брат Драгомир Карић, који је са великим диплматским и преговарацким умећем успео да направи право привредно чудо.

Такође, у исто време је наш други брат Зоран Карић отворио представништво прве приватне компаније из Југославије у Кини, и тиме поставио темељ готово три деценије дугом успешном раду у тој земљи.

А онда су се ређали успешни и импозантни пројекти један за другим: тада јединствени пословни комплекс Јефимија-Центар у Москви, затим врло престижни и захтевни пројекат изградње главног државног трезора централне банке Русије, а пар година касније и изградња монументалне управне зграде Централне банке у Москви. Са истим нашим потенцијалима освојен је и ледени Сибир у коме је изграђен хотел у Јакутску са 360 соба, основана и изграђена прва приватна банка “АКА банка” у Русији, комплекс Универзитета у Јакутску као и Финансијски институт.

У Украјини смо учествовали у изградњи многих објеката у Кијеву, Запорожју, Јеникијеву, али и главни спонзори изградње споменика Кнегињи Олги у Кијеву, која је 1547. године канонизована у светицу. Такође, су небројени стамбено-пословни објекти изградјени на тлу тадашње велике државе.

Све је то грађено у једној земљи, и без обзира што су из тог савеза настале независне државе, мислим да сви треба да живе као један народ и једна породица. То је једини начин за обезбеђење просперитета свих њихових градјана и друштва у целини. Зато је садашња деструкција међусобних братских односа и продубљивање сукоба, процес који мора стати у интересу не само грађана Украјине и Русије, већ и Европе и света.

Нажалост, управо из разлога изгледног продубљивања међусобних сукоба, већ дужи период последњих година чланови породице Карић су се као оснивачи повукли из компанија основаних у тим земљама.

Овом приликом се захваљујем хиљадама запослених, вредних људи који су нам били темељ успеха у тим пројектима. Ту су радили људи из целе наше Југославије, а посебно са Косова и Метохије, где су са својим породицама нашли сигуран посао.

Сви они, као и наша породица можемо да се похвалимо да смо били део тог успеха и са поносом можемо да кажемо својим наследницима да је то наших руку дело.”, истакао је Богољуб Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име