Стручна заједница Србије приметила је свеобухватност програма модернизације политичког система Казахстана

0
967

У Амбасади Казахстана је одржан стручни састанак на коме се разговарало о Поруци Председника «Нови Казахстан: пут обнове и модернизације», на коме је посебна пажња посвећена фундаменталним приступима спровођењу курса Председника К.Токајева. 

Народни посланик Народне скупштине Републике Србије, заменик председника интерпарламентарне групе пријатељства Србије и Казахстана Драгомир Ј. Карић је у свом говору истакао да су догађаји «Трагичног јануара» потврдили значај наставка квалитативних промена у Казахстану и спровођења курса за промену парадигме развоја земље.  Порука поставља задатке новог поретка, док фиксира претходно означени оријентир за изградњу јединствене нације.

Д.Пророковић, један од водећих српских политиколога, руководилац Центра за евроазијске студије београдског Института за међународну политику и привреду, рекао је да је «Председник Токајев започео процес уставних промена у циљу изналажења дугорочних решења».

Према експерту, недавно Обраћање Председника се може назвати историјским преокретом.  Нови Казахстан, идући путем обнове и модернизације, постаће земља са јачим институцијама и развијеном демократијом.

Он је скренуо пажњу на наизглед парадоксалну чињеницу да док у многима, укљ.  развијеним земљама, под разним изговорима, ограничавају се људска права и забрањује рад непожељних медија, у Казахстану се покреће обрнути процес који се заснива на принципима демократије, заштите људских права и отворености државе.

Заузврат, Потпредседник Српске Краљевске Академије Иновационих Наука, Велибор Стевић скренуо је пажњу на кораке које је Шеф Казахстана предузео да пређе са суперпредседничког облика владавине на председничку републику.  «Ово је и храбра и мудра одлука правог вође», нагласио је стручњак.

На крају састанка представници Србије пожелели су народу Казахстана успех у остваривању својих циљева.

https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-belgrad/press/news/details/349072?lang=sr&fbclid=IwAR2jS-SWXdook25Gf-PTDuMWvgSI51PAzLY-f03LgaDPqm59W7WihfbvuQI

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име