Карић: Ми ћемо заслужено ући у парламент, нисмо се „прикачили“ СНС (ВИДЕО)

0
1722

„Покрет Снага Србије је активан, ми ћемо заслужено ући у Парламент, нисмо се ми прикачили никоме, на ничија леђа, као што је било неких дискусија из окружења СНС – да ли се ми тамо шлепујемо. Узоран смо пример, знају одлично наш капацитет. Само Богољуб Карић има преко 1, 3 милиона пратилаца на Фејсбуку“.

То је рекао Драгомир Карић, кандидат за народног посланика испред Покрета снага Србије на парламентарној листи Српске напредне странке под слоганом „Александар Вучић – заједно можемо све“.

Карић је гостовао у Данасовој рубрици „Интервју на мрежи“, у оквиру изборног серијала за представљање кандидата за народне посланике, као представник прве листе која је предала потписе за републичке изборе који ће се одржати 3. априла.

Он је говорио о разлозима за његову поновну кандидатуру за наредни сазив Скупштине и одговорио на питање читалаца да ли се кандидује због посланичког имунитета.

„Шта значи посланички имунитет? То ништа не значи ако имате минимум савести и морала. Па зар мене треба да штити посланички имунитет? Мене пре свега штити моје име и презиме, мој рад, моја породица а породица је најсигурније место“, нагласио је Карић.

Он је рекао да „када дође до тога“, никога не може да заштити посланички имунитет и подсетио да је било случајева укидања имунитета за посланике против којих су поднете кривичне пријаве и који су завршили у притвору.

Карић је био упитан и да ли из редова његовог покрета има кандидата за народне посланике који нису чланови породице Карић.

„Сви који су сада на листи нису у породици Карић“, навео је Драгомир, истичући да ће за предстојеће изборе у име ПСС на листи наступати он, Марко Богдановић, Момир Стојилковић и Владан Бабић.

И поред тога, он истиче да не види зашто је проблем да се чланови једне породице појављују у скупштини.

„ПСС је једна велика породица, сви чланови се тако осећају. Мени ништа не смета што је у Парламенту био Јово Кркобабић, па његов син, па његов унук“, одговорио је Карић.

На помен чланова ПУПС-а, Карића смо упитали и да ли су поруке које је слао његов брат Богољуб Карић, председник Покрета снага Србије, непосредно пред расписвање избора, о томе да жели да промени датум рођења и подмлади се како не би ишао у пензију – заправо предизборне поруке и кампања упућена пензионерима.

„Поента Богољубовог захтева да му се промени година рођења је следећа – зашто једним потезом пера терате људе са 65 година, који су у пуној снази, да одлазе у пензију, да завршавају свој радни век? Богољубов предлог није тај да свима треба да се одложи одлазак у пензију, већ онима који то желе, који се тако осећају. Иначе, Богољуб не прима пензију“, нагласио је његов брат.

Изузетно лоше што нема опозиције у скупштини

За предстојеће изборе, Драгомир се кандидује за посланика јер, како каже, жели да учествује у закодавним поступцима и својим идејама допринесе бољем раду парламента, а посебно скупштинских одбора чији је члан био и у претходним сазивима.

„Трудићемо се максимално да дамо свој допринос у усвајању нових закона, посебно у скупштинским одборима, где смо били активни поготово ја. То су били одбор за пољопривреду, тузирам, економију, мислим да ту човек и његове идеје и искуство могу да дођу до изражаја“, нагласио је Карић.

Он је навео да у овим одборима постоји права дискусија, за разлику од гласања за законе у Народној скупштини где се види, како је рекао „партијска дисциплина“ а често и потреба за личном промоцијом народних посланика.

„У одборима има много несугласица, враћамо ми господу министре и државне секретаре на ново читање, ново писање закона. Не постоји још ниједан одбор да ја нисам имао припремљена питања и врло коректан разговор. То нису страначки разговори ја сам ту у име грађана, не само ја него и представници СНС. Врло су жестоки ти разговори понекад“, навео је Карић.

Он истиче да је лоше што у претходном сазиву није било опозиције која би такође учествовала у оваквим дискусијама.

„Сад практично нисмо имали опозицију, што је изузетно лоше јер без добре и конструктивне опозиције, ми не можемо да имамо добре законе. Али верујем да ће у новом сазиву бити та могућност, поготово што је цензус три одсто“, навео је он.

На помен опозиције, Драгомир Карић додаје и да би волео да чује њихов програм као и предлоге шта то може боље да се уради у Србији, а не само критике и кампању да ће они „ослободити Србију“.

„Политика опозиције треба да буде Србија, Србија и само Србија. Највише што треба да оду даље то су суседи Србије, само у области економије. Мене интересује шта би они понудили ново да живимо боље? Не видим ниједну економску тему коју су они покренули. Шта су добили од тог бојкота пре две године? Ништа. Сад су дошли опет да почну све од почетка“, навео је он.

О Русији и Украјини: Нема смисла опредељивати се између два братска народа

С обзиром на дугодишње искуство пословања БК групе у Русији, Белорусији, али и Украјини, Драгомир Карић је говорио и о актуелном питању сукоба између Русије и Украјине истичући да рат никада није добар, а да је Србија заузела најбољи могући став према томе.

„Тај сукоб видим као да је то сукоб Србије и Црне Горе. Може да прича ко шта хоће, али то су два изразито блиска, братска народа. И ту нема смисла опредељивати се. Мислим да је наш председник Александар Вучић поступио у потпуности исправно. Ко смо ми да се ми опредељујемо и будемо на једној страни, да ли то неко нас пита и да ли ће то нешто да промени“, упитао је Карић.

Он каже да ће се рат свакако завршити „за зеленим столом“, те да је зато још бесмисленије да ми сада заузимамо страну, а касније треба да одржимо добре односе и са једнима и са другима.

„Сутра ће они сести за сто и договориће се, а било би погубно да ми, вођени емоцијама, станемо само на једну страну“, навео је Карић.

Он истиче и да је доказ томе да је председник Србије „добро поступио“ то што је добио подршку за свој став и од Русије, САД, Кине.

„Можда мало Европа затеже“, примећује Карић, јер тражи „од нас да нешто поштујемо и будемо уз њих“ али он се пита „шта чекају и зашто нас одмах не приме“.

По питању могуће економске кризе и панике коју ту изазива у Србији, Карић каже да је „Србија сигурно обезбеђена“ и да ће гаса и нафте увек бити „проблем ће бити само цена“, оцењује он.

Он истиче и да панику која је натерала грађане да стоје у редовима за брашно и гориво, није изазвао председник Србије већ опозиција.

„Опозиција као да је једва чекала да се склони по страни и каже – ево да га пустимо (Александра Вучића, прим. аут.) да видите шта ће сад да уради. Председник је рекао да ће бити изазова, али није рекао потрчите у продавнице, станите у ред испред банака, направите залихе“, навео је он.

Карић истиче и да он није „адвокат“ председника Александра Вучића, већ да мора да истакне оно што је добро.

„Својим идејама, предлозима и пројектима ми помажемо председнику Александру Вучићу да настави да гради Србију. Не улазим у идеологију и да ли се то некоме свиђа или не, али човек стварно ради, гради, ствара“, навео је Карић.

Први милион и богатство Карића

У многобројним коментарима читалаца појављивала су се питања о томе како су браћа Карић стекла своје богатство, о пореклу имовине, контроверзама које су их пратиле. Драгомир Карић каже да на питање „како је стекао први милион“ – одговара већ 50 година, те да га је стекао бавећи се музиком. „Стекао сам га кад сам имао непуних 20 година, бавио се активно музиком, били смо позната рок група. Имам штедну књижицу Љубљанске банке на којој сам имао 1,117 хиљада марака тада 1969 године. И данас су то велике паре, око пола милиона евра“, навео је Карић. Он додаје да је поред тога студирао, радио друге послове и знао како да улаже новац.

Зелена салата била порука бившој власти

Читаоци су Драгомира Карића питали, у светлу актуелног страха од нестачица хране, да ли ће Карићи набавити за грађане залихе зелене салате, уз 32 милиона конзерва сардине које помиње председник Вучић. Метафора са зеленом салатом, по којој је остао упамћен Богољуб Карић, када је њоме махао у једној емисији, према речима Драгомира Карића је била „порука оној ужасној власти од 2000. до 2012. године која је уништавала и хајдучки упадала у банке и фабрике. Богољуб је махао том салатом да покаже шта све Србија увози“, подсетио је Драгомир.

Александра Поповић ЛИНК ЗА ТЕКТ ДАНАС РС 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име