Srpskim partizanima uručene ruske medalje

0
2104

Pripadnici Narodooslobodilačke vojske Jugoslavije, njih 16 veterana Drugog svetskog rata iz Beograda, dobilo je s medalje koje im je, povodom sedam decenija od pobede nad fašizmom, ukazom dodelio ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin.

Ceremonija uručenja upriličena je u Ambasadi Rusije u Beogradu, povodom 23. februara, Dana branilaca Otadžbine, praznika Vojske Rusije, a pre toga sovjetske Crvene armije.

Medalje povodom „70 godina od pobede u velikom otadžbinskom ratu 1941-1945“ dobili su: Milan Atelević, Milisav Đurić, Živojin Dobričić, Dragica Ilinčić, Stanislav Kolarević, Dragoljub Lazić, Milisav Lukić, Dragica Milosavljević, Miloš Milikić, Jovo Mišković, Branko Nikolić, Velimir Ostojić, Jovan Radovanović, Milan Runjić, Žarko Tešić i Jordan Filipović.

Medalje su dobili pripadnici partizanskih jedinica koji danas žive u Beogradu, a do 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, dobiće ih svi koje ruska ambasada u međuvremenu pronađe na teritoriji Srbije.

Za medalju se kvalifikuju svi borci koji imaju sovjetske ili ruske državne nagrade, kao i borci koji imaju jubilarne nagrade povodom učešća u Drugom svetskom ratu.

Medalje je uručio ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, koji je rekao da je Dan branilaca otadžbine „simbol poštovanja prema vojnicima, kao i nepokolebljivosti ruske vojske“ i dodao da je „hrabrost ruskih i srpskih vojnika više puta bila na ispitu tokom naše teške i slavne istorije“.

„Sa velikim poštovanjem se odnosimo prema braniocima Otadžbine. Ljubav srpskog naroda prema vojsci osetili smo 16. oktobra prošle godine, tokom izuzetne vojne parade u čast oslobođenja Beograda od strane jugoslovenskih i sovjetskih vojnika kojoj je prisustvovao i
predsednik Rusije Vladimir Putin“, rekao je Čepurin.

On je izrazio nadu „da ćemo imati ista osećanja i tokom proslave sedamdesetogodišnjice Pobede nad fašizmom, 9. maja“, i ocenio da je „saradnja ruske i srpske vojske u poslednje vreme znatno pojačana, u interesu globalnog, evropskog i regionalnog mira“.

Pred dodelu medalja, sa video bimova su emitovani propagandni materijali o ruskoj vojsci, njenoj borbenoj gotovosti i najnovijem oružju koje ona poseduje, uključujući avione, protivvazdušnu odbranu, podmornice, tenkove i nuklearno oružje.

U video prilozima su, pored ostalog, isticani uspesi ruske vojske u ratu u Gruziji 2008. godine, a navedeno je da projektili srednjeg dometa tipa „Iskander“ mogu iz baza u Kalinjingradu da stignu do Varšave za nešto više od dva minuta.

„NATO za to vreme ne bi stigao zube da opere“, rekao je narator, a kao ilustracija te tvrdnje priložena je čaša sa četkicom za zube.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime