Фестивал руске салате традиционало у Панчеву (фото-видео)

0
2208

У Панчеву у Дому Војске 106 кулинара надметало се у прављењу најбоље руске салате. Трећу годину заредом Друштво српско-руског пријатељства „Доситеј Обрадовић” угостило је више од 500 љубитеља ове светски познате салате и Русије, међу којима је било и гостију из Суботице, Беле Цркве, али и Пољске и Чешке. Најбоља је, у појединачној категорији, била Будимка Богданов, док је у конкуренцији најбољих школских салата победу однела панчевачка Економска школа „Паја Маргановић”. Једна од чланица жирија била је и Оливера Карић.

Различито украшене чиније пуне руске салате, са кукурузом, кикирикијем, лимуном или цвеклом, Панчевци су трећу годину заредом имали прилику да пробају у свечаној сали Дома Војске. Најбоља је, према мишљењу жирија Међународног фестивала руске салате, овога пута била салата из кухије Будимке Богданов.

– Нема тајне. Додам мало млвеног кикирикија, мало сухомеснатих производа, мало лимуна. Прошле године освојила сам друго место. Ове године декорација је био лептир са српском и руском заставом, рекла је Будимка Богданов.

Ученици Економске школе „Паја Маргановић” припремили су најукуснији салату у категорији школских салата, док су 2. место однели њихови вршњаци – будући кувари из Техничке школе „Сава Мунћан” из Беле Цркве.

– Сви смо били у кухињи и заједно спремали. Декорације су биле различите, рекао је Александар Јумић, Бела Црква.

Овогодишњу манифестацију увеличали су и гости из неколико војвођанских, али и европских градова. Предраг Обрадовић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Доситеј Обрадовић”, које је организатор Фестивала руске салате, каже да је задовољан што ова манифетсцаија полако постаје панчевачка традиција.

– И ове године смо имали учеснике из других земаља. Била је једна дама из Пољске, једна из Чешке, а имали смо и госте из Мађарске. Мислили смо да су се људи заситили јер се Фесивал организује трећи пут, међутим, изненађени смо бројем пријављених такмичара, рекао је Предраг Обрадовић.

Међу многобројним гостима били су и представници Покрајинске владе. Потпредседник војвођанског парламента Мирослав Васин каже да је панчевачки Фестивал руске салате заузео значајно место на листи војвођанских манифестација, којих има више од 1.000.

– Ова манифестација је врло оригинална. Ово је више од такмичења у прављењу руске салате, ово је манифестација пријатељства између српског и руског народа, рекао је Мирослав Васин, потпредседник Покрајинске владе.

У категорији удружења најбољи су били штићеници Дома „Срце у јабуци”, док је специјалну диплому за учешће добила и најмлађа такмичарка Нора Апси. Сви су награђени дипломама и пакетима фабрике „Дијамант”. Фестивал је и ове године пратио културно-уметнички програм, као и турнир у шаху.

Видео у припреми !!!

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име