Српским партизанима уручене руске медаље

0
2127

Припадници Народоослободилачке војске Југославије, њих 16 ветерана Другог светског рата из Београда, добило је с медаље које им је, поводом седам деценија од победе над фашизмом, указом доделио руски председник Владимир Владимирович Путин.

Церемонија уручења уприличена је у Амбасади Русије у Београду, поводом 23. фебруара, Дана бранилаца Отаџбине, празника Војске Русије, а пре тога совјетске Црвене армије.

Медаље поводом „70 година од победе у великом отаџбинском рату 1941-1945“ добили су: Милан Ателевић, Милисав Ђурић, Живојин Добричић, Драгица Илинчић, Станислав Коларевић, Драгољуб Лазић, Милисав Лукић, Драгица Милосављевић, Милош Миликић, Јово Мишковић, Бранко Николић, Велимир Остојић, Јован Радовановић, Милан Руњић, Жарко Тешић и Јордан Филиповић.

Медаље су добили припадници партизанских јединица који данас живе у Београду, а до 9. маја, Дана победе над фашизмом, добиће их сви које руска амбасада у међувремену пронађе на територији Србије.

За медаљу се квалификују сви борци који имају совјетске или руске државне награде, као и борци који имају јубиларне награде поводом учешћа у Другом светском рату.

Медаље је уручио амбасадор Русије Александар Чепурин, који је рекао да је Дан бранилаца отаџбине „симбол поштовања према војницима, као и непоколебљивости руске војске“ и додао да је „храброст руских и српских војника више пута била на испиту током наше тешке и славне историје“.

„Са великим поштовањем се односимо према браниоцима Отаџбине. Љубав српског народа према војсци осетили смо 16. октобра прошле године, током изузетне војне параде у част ослобођења Београда од стране југословенских и совјетских војника којој је присуствовао и
председник Русије Владимир Путин“, рекао је Чепурин.

Он је изразио наду „да ћемо имати иста осећања и током прославе седамдесетогодишњице Победе над фашизмом, 9. маја“, и оценио да је „сарадња руске и српске војске у последње време знатно појачана, у интересу глобалног, европског и регионалног мира“.

Пред доделу медаља, са видео бимова су емитовани пропагандни материјали о руској војсци, њеној борбеној готовости и најновијем оружју које она поседује, укључујући авионе, противваздушну одбрану, подморнице, тенкове и нуклеарно оружје.

У видео прилозима су, поред осталог, истицани успеси руске војске у рату у Грузији 2008. године, а наведено је да пројектили средњег домета типа „Искандер“ могу из база у Калињинграду да стигну до Варшаве за нешто више од два минута.

„НАТО за то време не би стигао зубе да опере“, рекао је наратор, а као илустрација те тврдње приложена је чаша са четкицом за зубе.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име