Srpski poljoprivrednici će hraniti turiste u Sočiju

0
2909

Velika šansa za razvoj turizma i ekonomije između Srbije i Rusije

Delegacija ruskog olimpijskog grada Sočija, predvođena gradonačelnikom Anatolijem Pahomovim, nastavila je danas posetu Srbiji nizom susreta sa visokim zvaničnicima države i Grada Beograda.

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine podržala je ideju o jačanju saradnje u oblastima turizma, privrede, kulture i sporta.

– Nama je Soči veoma značajan pre svega što su tamo predsednik Vladimir Putin i naš bivši predsednik Tomislav Nikolić potpisali sporazum o strateškom partnerstvu – naglasila je Gojkovićeva.

Predstavnici zvanične delegacije sastali su se i sa Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom srpskog parlamenta, kao i Rasimom Ljajićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministar Ljajić je ukazao da Srbija nije zadovoljna brojem ruskih turista.

– Svega desetak naših agencija se bavi organizovanim dolascima turista iz Rusije u kontinuitetu, a dvadesetak povremeno i to je vrlo mali broj s obzirom na to da je za nas rusko tržište veliko i vrlo značajno. Soči je potencijalno važna destinacija. Razgovarali smo i o svemu onome što Srbija može da ponudi. Međutim, uslov svih uslova je direktna avionska linija između Beograda i Sočija. Verujem da ova poseta zaista može da predstavlja prekretnicu.

Inicijativu o otvaranju avionske linije pokrenuli su početkom aprila gradonačelnik Anatolij Pahomov i narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Rusije.

– Na veliko razumevanje je naišao predlog da se otvori direktna linija između Beograda i Sočija, kako bi došlo do veće razmene turista. Imajući u vidu da u Sočiju dnevno boravi 200.000 gostiju, to je, kao što je gradonačelnik Pahomo, odlična prilika za srpske poljoprivrednike da plasiraju svoje proizvode i zdravu hranu koja je veoma cenjena na ruskom tržištu. Kao narodni poslanik i kao čovek iz biznisa u potpunosti podržavam i iniciram ovako dobre i korisne susrete – kazao je Dragomir J. Karić.

Podršku jačanju saradnje danas je dao i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučić:

– Prenosim vam pozdrave predsednika Vučića. Za nas je od izuzetne važnosti produbljivanje prijateljskih i partnerskih odnosa koje imamo sa Ruskom Federacijom. Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod kuće – rekao je Selaković i naveo važnost proširenja zajedničkog delovanja Srbije i Rusije u svim oblastima, počevši od kulturnih i sportskih pa do trgovinskih i privrednih, dodavši da ova poseta upravo ima za cilj negovanje tih vrednosti.

Gosti iz Rusije imali su susret i sa Andrejom Mladenovićem, pomoćnikom gradonačelnika srpske prestonice.

– Beograd već ima izrazito snažnu saradnju sa Moskvom i Sankt Peterburgom, a širimo je i na druge gradove u Rusiji. Inicijativa Grada Sočija i njihova poseta, praćena velikim brojem njihovih turoperatera, uliva nadu da će se ta saradnja obostrano širiti i da ćemo na polju turizma imati još bolje rezultate.

Gradonačelnik Pahomov je zadovoljan kako protiče poseta Srbiji:

– Naš cilj je da uspostavimo partnerstvo i ja sam siguran da će biti ostvareno. Ruski turoperateri su u potpunosti spremi da formiraju turističke grupe iz Sočija za dolazak u Srbiju i sve sad zavisi od srpskih turističkih agencija koje ne bi trebalo da propuste priliku!

On je naglasio da je održavanje Olimpijskih igara u Sočiju dalo priliku da se izgradi potpuno nov grad s najboljim preporukama u kojem je nulta tolerancija na otpad i koji ima najčistije more. Dodao je da imaju 300 sunčanih dana godišnje, a istovremeno i skijališta od kojih je jedno proglašeno za najbolje na svetu, te da šest miliona turista godišnje poseti njegov grad.

O onome šta nudi Soči srpskim građanima i šta Srbija može da ponudi Rusima govorio je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

– Mislim da ima šanse za uspostavljanje jedne ozbiljne saradnje. Očekujemo bolje rezultate nego što trenutno imamo, jer nismo zadovoljni kako funkcioniše taj most između Srbije i Rusije kad je turizam u pitanju.

Za utorak je planirana poseta Čačku i Užicu i razgovori sa gradonačelnicima, baš kao i dan kasnije u Valjevu. To se u potpunosti uklapa u stratešku saradnju dve države koju je pomenula i predsednica Narodne skupštine, a koju je s predsednikom Putinom nastavio da uspešno sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, baš kao i u viziju regionalnog povezivanja na kojem uvek potencira Bogoljub Karić, predsednik Pokreta Snaga Srbije i predsednik Udruženja industrijalaca i predizentnika Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime