Српски пољопривредници ће хранити туристе у Сочију

0
2993

Велика шанса за развој туризма и економије између Србије и Русије

Делегација руског олимпијског града Сочија, предвођена градоначелником Анатолијем Пахомовим, наставила је данас посету Србији низом сусрета са високим званичницима државе и Града Београда.

Маја Гојковић, председница Народне скупштине подржала је идеју о јачању сарадње у областима туризма, привреде, културе и спорта.

– Нама је Сочи веома значајан пре свега што су тамо председник Владимир Путин и наш бивши председник Томислав Николић потписали споразум о стратешком партнерству – нагласила је Гојковићева.

Представници званичне делегације састали су се и са Владимиром Маринковићем, потпредседником српског парламента, као и Расимом Љајићем, министром трговине, туризма и телекомуникација. Министар Љајић је указао да Србија није задовољна бројем руских туриста.

– Свега десетак наших агенција се бави организованим доласцима туриста из Русије у континуитету, а двадесетак повремено и то је врло мали број с обзиром на то да је за нас руско тржиште велико и врло значајно. Сочи је потенцијално важна дестинација. Разговарали смо и о свему ономе што Србија може да понуди. Међутим, услов свих услова је директна авионска линија између Београда и Сочија. Верујем да ова посета заиста може да представља прекретницу.

Иницијативу о отварању авионске линије покренули су почетком априла градоначелник Анатолиј Пахомов и народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Русије.

– На велико разумевање је наишао предлог да се отвори директна линија између Београда и Сочија, како би дошло до веће размене туриста. Имајући у виду да у Сочију дневно борави 200.000 гостију, то је, као што је градоначелник Пахомо, одлична прилика за српске пољопривреднике да пласирају своје производе и здраву храну која је веома цењена на руском тржишту. Као народни посланик и као човек из бизниса у потпуности подржавам и иницирам овако добре и корисне сусрете – казао је Драгомир Ј. Карић.

Подршку јачању сарадње данас је дао и Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије Александра Вучић:

– Преносим вам поздраве председника Вучића. За нас је од изузетне важности продубљивање пријатељских и партнерских односа које имамо са Руском Федерацијом. Желим вам да се у Србији осећате као код куће – рекао је Селаковић и навео важност проширења заједничког деловања Србије и Русије у свим областима, почевши од културних и спортских па до трговинских и привредних, додавши да ова посета управо има за циљ неговање тих вредности.

Гости из Русије имали су сусрет и са Андрејом Младеновићем, помоћником градоначелника српске престонице.

– Београд већ има изразито снажну сарадњу са Москвом и Санкт Петербургом, а ширимо је и на друге градове у Русији. Иницијатива Града Сочија и њихова посета, праћена великим бројем њихових туроператера, улива наду да ће се та сарадња обострано ширити и да ћемо на пољу туризма имати још боље резултате.

Градоначелник Пахомов је задовољан како протиче посета Србији:

– Наш циљ је да успоставимо партнерство и ја сам сигуран да ће бити остварено. Руски туроператери су у потпуности спреми да формирају туристичке групе из Сочија за долазак у Србију и све сад зависи од српских туристичких агенција које не би требало да пропусте прилику!

Он је нагласио да је одржавање Олимпијских игара у Сочију дало прилику да се изгради потпуно нов град с најбољим препорукама у којем је нулта толеранција на отпад и који има најчистије море. Додао је да имају 300 сунчаних дана годишње, а истовремено и скијалишта од којих је једно проглашено за најбоље на свету, те да шест милиона туриста годишње посети његов град.

О ономе шта нуди Сочи српским грађанима и шта Србија може да понуди Русима говорио је и Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (YUТА).

– Мислим да има шансе за успостављање једне озбиљне сарадње. Очекујемо боље резултате него што тренутно имамо, јер нисмо задовољни како функционише тај мост између Србије и Русије кад је туризам у питању.

За уторак је планирана посета Чачку и Ужицу и разговори са градоначелницима, баш као и дан касније у Ваљеву. То се у потпуности уклапа у стратешку сарадњу две државе коју је поменула и председница Народне скупштине, а коју је с председником Путином наставио да успешно спроводи председник Србије Александар Вучић, баш као и у визију регионалног повезивања на којем увек потенцира Богољуб Карић, председник Покрета Снага Србије и председник Удружења индустријалаца и предизентника Србије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име