Srem u znaku čuvenog specijaliteta / Brnabić, Vulin, Karić (VIDEO)

0
1941

U Zagrljaju kulena i vina moto je ovogodišnje Sremske kulenijade, koja je po 22. put održana u Erdeviku. I ove godine odziv učesnika je bio na visokom nivou, okupilo se stotine ljubitelja najkvalitetnijeg proizvoda od svinjskog mesa- kulena.

Narodni poslanik i zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Dragomir J. Karić posetio je sa svojim saradnicima ovu manifestaciju i na štandovima razgovarao sa brojnim izlagačima o načinu unapređenja proizvodnje, ali i mogućnostima da pomogne malim i srednji proizvođačima oko plasmana njihovih proizvoda na tržište Evroazijske unije.

Gosti iz cele Srbije su pored kvalitetne hrane imali priliku da uživaju I u bogatoj ponudi crvenih i belih vina. Pored kulena degustirali su se i slaninica, kobasice, prštuta, šunka, čvarci, sirevi i peciva i razne đakonije koje su mamile mnogobrojne posetioce. Duh srpske tradicije i bogatstvo naše kulture igrom i pesmom dočarali su i članovi brojnih kulturno-umetničkih društva, čiji su nastupi ispraćeni ovacijama.

Ovogodišnjoj Sremskoj kulenijadi prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksadnar Vulin.

Premijerka je uručila nagrade apsolutnim pobednicima 22. Sremske kulenijade u proizvodnji kulena u uzanom omotaču Milanu Kabiću iz Šida i pobedniku u proizvodnji kulena u prirodnom omotaču Emiliji Jeremić iz Martinaca.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, Opština Šid predvođena predsednikom Zoranom Semenovićem i Mesna zajednica Erdevik.

 

Iako svaka kuća u Sremu ljubomorno čuva recept za spremanje najboljeg kulena pobednici kažu da se tajna krije u zaokruženom procesu proizvodnje. Treba mnogo godina da se postigne kvalitet o čemu svedoče brojne nagrade na skoro svim takmičenjima. Takmičari se svake godine trude da promene nešto u proizvodnji kako bi kulen bio što ukusniji, a da na kraju uvek sitnica presudi pobednika. Tajna je naći pravu meru u mešavini mesa, začina i trenutka da se prekine dimljenje. Uz pravi sremski kulen ide ‘ledno belo vino ili špricer. I valja ga jesti samog, odnosno bez hleba ili sira. Tako ćete osetiti njegov pravi ukus i miris. Na kraju treba podsetiti da je proizvodnja kulena duga skoro tri veka, a pravi se od svinjskog mesa prve kategorije, soli i crvene domaće paprike.

Karića i njegove saradnike na svom imanju ugostosto je i njegov kolega narodni poslanik dr Milorad Mijatović sa porodicom. Prisutni gosti i ostale kolege poslanici tom prilikom složili su se da je potrebno raditi na očuvanju porodičnog biznisa.

Domaćin poslaniku Kariću bio je predsednik Sremskog okruznog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE –BK Zoran Kričković. Karić je nakon posete manifestaciji posetio obližnje jerzero Moharač gde se družio sa članovima Pokreta.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime