Срем у знаку чувеног специјалитета / Брнабић, Вулин, Карић (ВИДЕО)

0
1966

У Загрљају кулена и вина мото је овогодишње Сремске куленијаде, која је по 22. пут одржана у Ердевику. И ове године одзив учесника је био на високом нивоу, окупило се стотине љубитеља најквалитетнијег производа од свињског меса- кулена.

Народни посланик и заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК Драгомир Ј. Карић посетио је са својим сарадницима ову манифестацију и на штандовима разговарао са бројним излагачима о начину унапређења производње, али и могућностима да помогне малим и средњи произвођачима око пласмана њихових производа на тржиште Евроазијске уније.

Гости из целе Србије су поред квалитетне хране имали прилику да уживају И у богатој понуди црвених и белих вина. Поред кулена дегустирали су се и сланиница, кобасице, прштута, шунка, чварци, сиреви и пецива и разне ђаконије које су мамиле многобројне посетиоце. Дух српске традиције и богатство наше културе игром и песмом дочарали су и чланови бројних културно-уметничких друштва, чији су наступи испраћени овацијама.

Овогодишњој Сремској куленијади присуствовали су премијерка Ана Брнабић и министар унутрашњих послова Алексаднар Вулин.

Премијерка је уручила награде апсолутним победницима 22. Сремске куленијаде у производњи кулена у узаном омотачу Милану Кабићу из Шида и победнику у производњи кулена у природном омотачу Емилији Јеремић из Мартинаца.

Организатори ове традиционалне манифестације су Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Сремског управног округа, Општина Шид предвођена председником Зораном Семеновићем и Месна заједница Ердевик.

 

Иако свака кућа у Срему љубоморно чува рецепт за спремање најбољег кулена победници кажу да се тајна крије у заокруженом процесу производње. Треба много година да се постигне квалитет о чему сведоче бројне награде на скоро свим такмичењима. Такмичари се сваке године труде да промене нешто у производњи како би кулен био што укуснији, а да на крају увек ситница пресуди победника. Тајна је наћи праву меру у мешавини меса, зачина и тренутка да се прекине димљење. Уз прави сремски кулен иде ‘ледно бело вино или шприцер. И ваља га јести самог, односно без хлеба или сира. Тако ћете осетити његов прави укус и мирис. На крају треба подсетити да је производња кулена дуга скоро три века, а прави се од свињског меса прве категорије, соли и црвене домаће паприке.

Карића и његове сараднике на свом имању угостосто је и његов колега народни посланик др Милорад Мијатовић са породицом. Присутни гости и остале колеге посланици том приликом сложили су се да је потребно радити на очувању породичног бизниса.

Домаћин посланику Карићу био је председник Сремског окрузног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ –БК Зоран Кричковић. Карић је након посете манифестацији посетио оближње јерзеро Мохарач где се дружио са члановима Покрета.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име