Srbiju i Tursku vezuju duboki koreni i čvrsta budućnost

0
1856

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj priredio je svečani prijem povodom turskog nacionalnog praznika Dana Republike i tom prilikom poručio da srpsko-turski odnosi imaju duboke korene i čvrstu budućnost koja obećava. Ti odnosi se, kako je istakao razvijaju na svim poljima i od toga korist nemaju samo Srbija i Turska, već i širi region.

„Na putu pristupanja Evropskoj uniji, ukoliko budemo negovali svoje međusobne odnose, to će nam dati više samopouzdanja i snage na evropskom putu“, istakao je on.

Ukazavši da je na početku svečanosti himne Turske i Srbije izveo dečiji hor iz Vrbasa „Ritam Evrope“, ambasador Bozaj je istakao da su „Turska i Srbija dve države koje su neophodne za ritam u regionu i za ritam Evrope“.

„Kao zagovornik dobrih odnosa između Turske i Srbije i njihovih naroda, (osnivač Republike Turske) Mustafa Kemal Ataturk danas bio bi ponosan na nivo solidarnosti i saradnje naših dveju zemalja koje su susedi iako nemaju zajedničku graničnu liniju“, rekao je Bozaj.

Na isti način su, kako je dodao, na to danas ponosni predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova Turske.

Bozaj je takođe pročitao poruku mira i solidarnosti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana svim prijateljskim i bratskim narodima i zemljama povodom turskog Dana Republike.

Govoreći o turskim investicijama u Srbiji, ambasador Turske je podsetio da su potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor tekstilne kompanije Džinsi potpisali memorandum o razumevanju na osnovu kojeg će ova firma zaposliti više od 1.000 radnika u Krupnju, Vladičinom Hanu i Leskovcu.

Turski ambasador je najavio da će se 12. decembra održati ekonomski forum Srbije, Turske i Kine.

Prijemu povodom obeležavanja 91. godišnjice proglašenja Republike Turske prisustvovali su članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskog, kulturnog i javnog života Srbije.

Sequence 110.Still009n

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime