Србију и Турску везују дубоки корени и чврста будућност

0
2084

Амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај приредио је свечани пријем поводом турског националног празника Дана Републике и том приликом поручио да српско-турски односи имају дубоке корене и чврсту будућност која обећава. Ти односи се, како је истакао развијају на свим пољима и од тога корист немају само Србија и Турска, већ и шири регион.

„На путу приступања Европској унији, уколико будемо неговали своје међусобне односе, то ће нам дати више самопоуздања и снаге на европском путу“, истакао је он.

Указавши да је на почетку свечаности химне Турске и Србије извео дечији хор из Врбаса „Ритам Европе“, амбасадор Бозај је истакао да су „Турска и Србија две државе које су неопходне за ритам у региону и за ритам Европе“.

„Као заговорник добрих односа између Турске и Србије и њихових народа, (оснивач Републике Турске) Мустафа Кемал Ататурк данас био би поносан на ниво солидарности и сарадње наших двеју земаља које су суседи иако немају заједничку граничну линију“, рекао је Бозај.

На исти начин су, како је додао, на то данас поносни председник, премијер и министар спољних послова Турске.

Бозај је такође прочитао поруку мира и солидарности председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана свим пријатељским и братским народима и земљама поводом турског Дана Републике.

Говорећи о турским инвестицијама у Србији, амбасадор Турске је подсетио да су потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и директор текстилне компаније Џинси потписали меморандум о разумевању на основу којег ће ова фирма запослити више од 1.000 радника у Крупњу, Владичином Хану и Лесковцу.

Турски амбасадор је најавио да ће се 12. децембра одржати економски форум Србије, Турске и Кине.

Пријему поводом обележавања 91. годишњице проглашења Републике Турске присуствовали су чланови Владе Србије, представници дипломатског кора, верског, културног и јавног живота Србије.

Sequence 110.Still009n

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име