„Србија никада није била на погрешној страни“ / Полагање венаца ослободиоцима Београда

0
2209

Београд данас слави 72 године ослобађања од нациста. Током офанзиве за ослобођење Београда, која је једна од највећих и најзначајнијих битака у Другом светском рату, током 8 дана, од 12. до 20. октобра, припадници Црвене армије и партизани Народноослободилачке војске Југославије водили су уличне борбе против нациста и тако ослободили главни град. Тог 20. октобра 1944. године, партизани и припадници Црвене армије умарширали су у Београд чиме је окончана четворогодишња окупација Београда, главног града тадашње Југославије.

Министар Вулин поручио је данас поводом 72 године ослобођења Београда да ниједна генерација у историји нашег народа никада није дала погрешан одговор и није била на погрешној страни.

„Историја Србије је историја непрекидне, огорчене борбе за слободу. Свака генерација је бар једном у свом трајању морала да да одговор да ли је спремна да плати највишу могућу цену да би била слободна и да би постојала“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, ни једна генерација у историји нашег народа никада није дала погрешан одговор и никада није била на погрешној страни света.

„Зато ми, њихови потомци, не смемо својим животима да обрукамо њихову смрт и да их компромитујемо. Оно што су генерације слободара и бораца за слободу учиниле и избориле пре нас“, поручио је Вулин.

Вулин се уписао и у Спомен књигу, где је навео: „Генерацији хероја, који су изборили слободу, заувек захвални потомци. Да будемо достојни њихове успомене. Смрт фашизму“.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да је данас веома значајан датум из наше историје.

Он је поручио да не треба да се стидимо своје славне прошлости и истинских хероја који су дали своје животе за слободу Београда, односно слободу у којој данас живимо.

„Јако је важно да се сваке године подсећамо, учимо и обележавамо датум из Антифашистичке борбе, зато што фашизам и данас није умро, већсе појављује у другим облицима“, рекао је Никодијевић.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић говорио је о значају данашњег дана и апострофирао колико је важно да данашње генерације буду свесне жртвовања наших предака који су храбро изгубили животе зарад наше будућности.

„Нераскидиве везе вежу српски народ и земље са великом Русијом, Белорусијом, Украјином, тојест, са бившим земљама Совјетсог савеза где су нештедимице сви дали велики допринос ослобођењу Београда, о чему говоре ројни споменици и спомен плоче“, казао је Карић.

Велики пријатељ Србије и амбасадор Белорусије у Србији, Његова Екселенција Владимир Чушев, осврнуо се на историјску и судбинску повезаност двају народа.

„То пријатељство сматрам чувањем историјске правде. Не смемо допустити преписивање историје, ко је победник, а ко кривац, то треба да буде јасно свим генерацијама, да је на олтар победе положено много живота и да то више не сме да се понови“, истакао је Њ. Е. Владимир Чушев.

Београд и Србија, упркос бројним историјским превирањима, нису, нити ће, заборавити жртве наших предака и њихових сабораца из пријатељских земаља. Управо је то главна порука данашњег полагања венаца на Спомен гробљу ослободиоцима Београда.

Венце су положили и представници дипломатског кора, града Београда, СУБНОР-а и удружења грађана.

Председник Србије Томислав Николић положио је уз највише државне почасти венце на Спомен -гробље ослободиоцима Београда и споменик Црвеноармејцу.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име