„Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani“ / Polaganje venaca oslobodiocima Beograda

0
2027

Beograd danas slavi 72 godine oslobađanja od nacista. Tokom ofanzive za oslobođenje Beograda, koja je jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu, tokom 8 dana, od 12. do 20. oktobra, pripadnici Crvene armije i partizani Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije vodili su ulične borbe protiv nacista i tako oslobodili glavni grad. Tog 20. oktobra 1944. godine, partizani i pripadnici Crvene armije umarširali su u Beograd čime je okončana četvorogodišnja okupacija Beograda, glavnog grada tadašnje Jugoslavije.

Ministar Vulin poručio je danas povodom 72 godine oslobođenja Beograda da nijedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nije bila na pogrešnoj strani.

„Istorija Srbije je istorija neprekidne, ogorčene borbe za slobodu. Svaka generacija je bar jednom u svom trajanju morala da da odgovor da li je spremna da plati najvišu moguću cenu da bi bila slobodna i da bi postojala“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ni jedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nikada nije bila na pogrešnoj strani sveta.

„Zato mi, njihovi potomci, ne smemo svojim životima da obrukamo njihovu smrt i da ih kompromitujemo. Ono što su generacije slobodara i boraca za slobodu učinile i izborile pre nas“, poručio je Vulin.

Vulin se upisao i u Spomen knjigu, gde je naveo: „Generaciji heroja, koji su izborili slobodu, zauvek zahvalni potomci. Da budemo dostojni njihove uspomene. Smrt fašizmu“.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je danas veoma značajan datum iz naše istorije.

On je poručio da ne treba da se stidimo svoje slavne prošlosti i istinskih heroja koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, odnosno slobodu u kojoj danas živimo.

„Jako je važno da se svake godine podsećamo, učimo i obeležavamo datum iz Antifašističke borbe, zato što fašizam i danas nije umro, većse pojavljuje u drugim oblicima“, rekao je Nikodijević.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić govorio je o značaju današnjeg dana i apostrofirao koliko je važno da današnje generacije budu svesne žrtvovanja naših predaka koji su hrabro izgubili živote zarad naše budućnosti.

„Neraskidive veze vežu srpski narod i zemlje sa velikom Rusijom, Belorusijom, Ukrajinom, tojest, sa bivšim zemljama Sovjetsog saveza gde su neštedimice svi dali veliki doprinos oslobođenju Beograda, o čemu govore rojni spomenici i spomen ploče“, kazao je Karić.

Veliki prijatelj Srbije i ambasador Belorusije u Srbiji, Njegova Ekselencija Vladimir Čušev, osvrnuo se na istorijsku i sudbinsku povezanost dvaju naroda.

„To prijateljstvo smatram čuvanjem istorijske pravde. Ne smemo dopustiti prepisivanje istorije, ko je pobednik, a ko krivac, to treba da bude jasno svim generacijama, da je na oltar pobede položeno mnogo života i da to više ne sme da se ponovi“, istakao je NJ. E. Vladimir Čušev.

Beograd i Srbija, uprkos brojnim istorijskim previranjima, nisu, niti će, zaboraviti žrtve naših predaka i njihovih saboraca iz prijateljskih zemalja. Upravo je to glavna poruka današnjeg polaganja venaca na Spomen groblju oslobodiocima Beograda.

Vence su položili i predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, SUBNOR-a i udruženja građana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je uz najviše državne počasti vence na Spomen -groblje oslobodiocima Beograda i spomenik Crvenoarmejcu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime