Концерт белоруско-српског симфонијског оркестра поводом 72. годишњице Дана особођења Београда

0
2156


Концерт Белоруско-српског омладинског симфонијског оркестра поводом 72. годишњице обележавања Дана ослобођења Београда одржан је синоћ у Народном позоришту у Београду.

Чушев је рекао да се на ослободилачки рат, гледа као на отаџбински не само за ослобађање од агресора, већ за очување етноса. Србија је у тој борби постала брижљив партнер Белорусији на Балкану, а окупатори нису успели да сломе дух и отпор наших народа.

„Догађаји попут овога су веома значајни у доба глобализације како не бисмо изгубили своју аутентичност, корене и историју. На овај начин подижемо на нову висину заједничке заслуге Руса, Белоруса, Украјинаца и Срба, а једна од њих је победа над фашизмом, највећим злом. Са друге стране битно је да преносимо са колена на колено и спречимо преписивање историје, какви покушаји нажалост постоје. Тако да сматрам да ова манифестација има уједно културни и политички аспект“, рекао је Чушев.

Један од гостију на овом догађају, господин Драгомир Карић рекао је да овим концертом чувамо да наше младе генерације буду заједно и да преносе то на своју децу.

„Данас је заиста био дан Русије и Белорусије. Хвала Белоруској држави, хвала њиховом председику, њиховој Влади, парламенту, грађанима Русије, што на један такав начин исказују велику и топлу љубав према својој српској браћи. Имали смо вечерас диригента који је син хероја Југославије, генерала из Совјетског Савеза који је ослобађао нашу лепу Србију и Београд. Тако да је ово једно незапамћено вече, не знам шта је дуже трајало, аплауз или концерт“, рекао је Карић.

„Све је било стварно изванредно и феноменално. Свака цаст младим филхармонистима из Белорусије који су дошли и приредили нам једно чудесно вече. Посебну част указујем нашем уметнику и диригенту, Ђорђу Павловичу и драгој Јевгенији Јеремић. Ова дружења су Богом дана, од полагања венаца до концерта легендарног певача Јосефа Кобзона из Совјетског Савеза. Надам се да ће Сава Центар бити пун као и вечерас што је Народно позориште“, додао је Карић.

Он је искористио ову прилику да честита свим Србима овај битан дан за српску историју и да подсети да је породица Карић увек подржавала манифестације попут ове.

У заједничкој борби, сећање на овај рат никада неће избледети, већ ће се преносити са колена на колено, рекао је један од бораца у Другом светском рату и ратни херој.

„Усхићен сам овим концертом, јер ја иначе волим класику. Ја сам Србин са Медитерана који је као дечак свирао виолин. Врло млад отишао сам у партизане и ослобађао Београд са свега 15 година. Овакви концерти и овакво пријатељство, зближиће наше младе генерације и упознати их са оним што се десило у прошлости. Доста њих није упућено у своју историју и не зна колико је српски народ дао за ову слободу коју данас имамо. Зато би је требало приказати кроз разне форме које омладини годе, оно што може да их привуче, од класичне музике до народне“, рекао је један од ратних хероја.

Најбољим музичарима додељена је међународна музичка награда „Белбранд Аwард“ под покровитељством Евроазијске економске комисије међу којима су Војислав Аврамовић, Ђорђе Павловић, Јефгенија Јеремић, Стеван Павловић и бројни други.

На извандредном концерту посебну пажњу публике привукла је соло тачка „Валцер и Тарантела“ у четири руке пијанисткиња Веронике и Веронике Сахарове и извођење нумере „Мy ланд, но Фаме“ фолк групе „Неврида“. Громогласан аплауз су измамиле симпатичне хармоникашице из инструменталне групе „Тутти“ са нумером „Балканска рапсодија“ и оркестрација Милорада Кузмановића „Тамо далеко“.

Овај концерт је први у низу оних који нас очекују. Након њега уследиће концерт и бројне изложбе у Новом Саду, поводом Дана ослобођења тог града у Другом светском рату који је постао град побратим са белоруским градом Гомелом, уједно родним градом белоруског амбасадора Чушева.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име