Медији као средство политичке борбе: 12. Међународна конференција „Тероризам и електронски медији“

0
2259


Које земље финансирају неке терористичке организације је тема о којој се не говори много. На сваки терористички акт се троши огроман новац, а те шеме треба откривати и у томе је велика одговорност медија“, једно је од упозорења 12. Међународна конференције „Тероризам и електронски медији“ одржане данас у Београду.

Цела држава треба да се бори противи тероризма, укључујуц́и и медије, али они су данас и средство политичке борбе и политичког притиска, речено је на конференцији.

„Мени је изузетно драго што смо овде заједно са колегама и што дискутујемо о нашем доприносу у решавању овог проблема. Масовни медији, електронски медији за сада не испуњавају све коректно. Дозвољавају терористима да буду у центру пажње светске јавности. Они су можда мале групе терориста, али су веома активни и преко медија они шире своју негативну славу по свету и ми ћемо се договарати како да превазиђемо тај проблем заједно са колегама новинарима и политичарима из више земаља света“, објашњава Сергеј Гризунов, професор МГИМО.

Скренута је пажња да треба поставити питање зашто се мало пише о томе ко финансира тероризам, јер, на пример, сваки метак кошта четири, а аутомат хиљаду и по долара. „Одакле новац ДАЕШ-у? Јасно је, од нафте, али ко ју је куповао? Које земље финансирају неке терористичке организације је тема о којој се не говори много. На сваки терористички акт се троши огроман новац, а те шеме треба откривати и у томе је велика одговорност медија.

„Ово је изузетно важна конференција имајући у виду са каквим се проблемима данашњи свет сусреће. Тероризам је тема која је изнад свих других тема, а Београд је стварно једна оаза мира, Србија такође, и дај Боже да то тако и остане. Сада је тако, пре свега, захваљујући стабилном и правилном опхођењу са том врстом тероризма. Сматрам да је наша Влада преузела све мере, на челу са премијером Александром Вучићем и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, тако да ми сада имамо једну доста стабилну и безбедну ситуацију када је у питању та врста тероризма која потреса читав свет. Данашња конференција треба да да један јасан закључак где ће се јасно рећи да је неопходна сарадња, пре свега, великих сила Русије, Америке, Кине, Индије и других, да би се искоренило то зло“, рекао је Драгомир Ј. Карић, народник посланик и заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК.

Треба се супротставити и двоструким аршинима у тумачењу ко је терориста, а ко није, упозорио је руски новинар и истакао да свако убијање треба осудити. Нема списка јасних решења, али постоји јасан списак проблема.

„Данас је у свету, уопштено гледајући, много проблема, а највећи је свакако борба са тероризмом. На многим местима на планети су горуће тачке и новинари су посебно одговорни за начин како се о томе говори, а нарочито за то како раздвојити двосмислености – неки терористе сматрају борцима за слободу, као што се сада дешава у Сирији, а други не мисле тако.

Важно је наћи општи корен, разлучити шта људима приказивати а шта не, од тога много зависи зато што, на крају крајева, неће сила у чистом виду, па чак неће ни државе решавати тај проблем већ друштво у целини. У складу с тим, начин на који буде формирано јавно мњење, расположење друштва уопште, количина нетрпељивости усмерена ка овој чудовишној појави, утолико ће се на овој планети добро живети. Или неће“, тврди Сергеј Агафонов, новинар и главни уредник часописа „Огоњок“.

Наглашено је да је задатак новинара да се врац́а на узроке тероризма.

„У нашој земљи се прати све са великом пажњом у вези са тероризмом и наше службе су у потпуној приправности и дубоко смо свесни свих проблема и свих изазова које та савремена пошаст носи са собом. Такође истичемо да су наше службе у сваком тренутку спремне да одговоре на изазове тероризма. Свесни смо да је неопходна сарадња како са земљама у окружењу и региону, тако и са свим другим земљама у погледу размене информација, података и искустава у свему што може допринети у борби против тероризма“, рекао је Владимир Божовић саветник премијера.

Он је наставио и објаснио како је Србија једна од оснивача Интерпола, међународне полицијске организације и како смо потписали и стратешки споразум са Еурополом, а имамо и одличну сарадњу са партнерским службама Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава и Европске уније. Ова тема, тема тероризам електронских медија, је добро одабрана јер медији треба да помогну да се предупреди и да се спречи сваки могући тероритички акт и када до њега дође да се његове последице спрече и буду што мање: „Медији су ту и да понекад дефинишу карактер терористичког акта или чина.

Ми смо се са тиме као Република Србија суочили са тиме на територији Косова и Метохије у небројаним терористичким нападима на нашу Војску, тако да је нама добро познато шта је то тероризам, али и како је када се води рат преко електоронских медија, када се нешто другачије прикаже. Волео бих да вам пожелим успех ове конфереције и да се добију нове идеје и смернице у борби против тероризма и сајбер криминала“, закључио је Божовић.

Говорило се и о информативној борби терориста, где је интернет једно од попришта. Ту медији могу да преузму улогу регулатора информативног процеса.

„Ово је јако важно за нашу интернационалну ТВ и радио Академију, која сваке године има конференцију за интернационално удружење новинара на тему како ми новинари можемо да одговоримо и супроставимо се тероризму. То није лако, и ми смо данас имали два сата дуге дискусије. Тешко је одлучити и решити како да реагујемо на терористички чин, и да ли да реагујемо или не? Да ли да објављујемо приче и теме о терористима и њиховим акцијама и резултатима њихових акција? Да ли да не дозволимо људима да се плаше, или ипак треба да пустимо такве приче да би људи разумели опасност и мобилизовали се и притисли државу да се избори са овим проблемом“, јасан је Леонид Михајлович Млечин председник ИАТР-а.

На дводневној конференцији о теми тероризма и електронских медија дискутовац́е 90 учесника из 15 земаља.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име