Mediji kao sredstvo političke borbe: 12. Međunarodna konferencija „Terorizam i elektronski mediji“

0
2231


Koje zemlje finansiraju neke terorističke organizacije je tema o kojoj se ne govori mnogo. Na svaki teroristički akt se troši ogroman novac, a te šeme treba otkrivati i u tome je velika odgovornost medija“, jedno je od upozorenja 12. Međunarodna konferencije „Terorizam i elektronski mediji“ održane danas u Beogradu.

Cela država treba da se bori protivi terorizma, uključujući i medije, ali oni su danas i sredstvo političke borbe i političkog pritiska, rečeno je na konferenciji.

„Meni je izuzetno drago što smo ovde zajedno sa kolegama i što diskutujemo o našem doprinosu u rešavanju ovog problema. Masovni mediji, elektronski mediji za sada ne ispunjavaju sve korektno. Dozvoljavaju teroristima da budu u centru pažnje svetske javnosti. Oni su možda male grupe terorista, ali su veoma aktivni i preko medija oni šire svoju negativnu slavu po svetu i mi ćemo se dogovarati kako da prevaziđemo taj problem zajedno sa kolegama novinarima i političarima iz više zemalja sveta“, objašnjava Sergej Grizunov, profesor MGIMO.

Skrenuta je pažnja da treba postaviti pitanje zašto se malo piše o tome ko finansira terorizam, jer, na primer, svaki metak košta četiri, a automat hiljadu i po dolara. „Odakle novac DAEŠ-u? Jasno je, od nafte, ali ko ju je kupovao? Koje zemlje finansiraju neke terorističke organizacije je tema o kojoj se ne govori mnogo. Na svaki teroristički akt se troši ogroman novac, a te šeme treba otkrivati i u tome je velika odgovornost medija.

„Ovo je izuzetno važna konferencija imajući u vidu sa kakvim se problemima današnji svet susreće. Terorizam je tema koja je iznad svih drugih tema, a Beograd je stvarno jedna oaza mira, Srbija takođe, i daj Bože da to tako i ostane. Sada je tako, pre svega, zahvaljujući stabilnom i pravilnom ophođenju sa tom vrstom terorizma. Smatram da je naša Vlada preuzela sve mere, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, tako da mi sada imamo jednu dosta stabilnu i bezbednu situaciju kada je u pitanju ta vrsta terorizma koja potresa čitav svet. Današnja konferencija treba da da jedan jasan zaključak gde će se jasno reći da je neophodna saradnja, pre svega, velikih sila Rusije, Amerike, Kine, Indije i drugih, da bi se iskorenilo to zlo“, rekao je Dragomir J. Karić, narodnik poslanik i zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE-BK.

Treba se suprotstaviti i dvostrukim aršinima u tumačenju ko je terorista, a ko nije, upozorio je ruski novinar i istakao da svako ubijanje treba osuditi. Nema spiska jasnih rešenja, ali postoji jasan spisak problema.

„Danas je u svetu, uopšteno gledajući, mnogo problema, a najveći je svakako borba sa terorizmom. Na mnogim mestima na planeti su goruće tačke i novinari su posebno odgovorni za način kako se o tome govori, a naročito za to kako razdvojiti dvosmislenosti – neki teroriste smatraju borcima za slobodu, kao što se sada dešava u Siriji, a drugi ne misle tako.

Važno je naći opšti koren, razlučiti šta ljudima prikazivati a šta ne, od toga mnogo zavisi zato što, na kraju krajeva, neće sila u čistom vidu, pa čak neće ni države rešavati taj problem već društvo u celini. U skladu s tim, način na koji bude formirano javno mnjenje, raspoloženje društva uopšte, količina netrpeljivosti usmerena ka ovoj čudovišnoj pojavi, utoliko će se na ovoj planeti dobro živeti. Ili neće“, tvrdi Sergej Agafonov, novinar i glavni urednik časopisa „Ogonjok“.

Naglašeno je da je zadatak novinara da se vraća na uzroke terorizma.

„U našoj zemlji se prati sve sa velikom pažnjom u vezi sa terorizmom i naše službe su u potpunoj pripravnosti i duboko smo svesni svih problema i svih izazova koje ta savremena pošast nosi sa sobom. Takođe ističemo da su naše službe u svakom trenutku spremne da odgovore na izazove terorizma. Svesni smo da je neophodna saradnja kako sa zemljama u okruženju i regionu, tako i sa svim drugim zemljama u pogledu razmene informacija, podataka i iskustava u svemu što može doprineti u borbi protiv terorizma“, rekao je Vladimir Božović savetnik premijera.

On je nastavio i objasnio kako je Srbija jedna od osnivača Interpola, međunarodne policijske organizacije i kako smo potpisali i strateški sporazum sa Europolom, a imamo i odličnu saradnju sa partnerskim službama Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Ova tema, tema terorizam elektronskih medija, je dobro odabrana jer mediji treba da pomognu da se predupredi i da se spreči svaki mogući teroritički akt i kada do njega dođe da se njegove posledice spreče i budu što manje: „Mediji su tu i da ponekad definišu karakter terorističkog akta ili čina.

Mi smo se sa time kao Republika Srbija suočili sa time na teritoriji Kosova i Metohije u nebrojanim terorističkim napadima na našu Vojsku, tako da je nama dobro poznato šta je to terorizam, ali i kako je kada se vodi rat preko elektoronskih medija, kada se nešto drugačije prikaže. Voleo bih da vam poželim uspeh ove konferecije i da se dobiju nove ideje i smernice u borbi protiv terorizma i sajber kriminala“, zaključio je Božović.

Govorilo se i o informativnoj borbi terorista, gde je internet jedno od poprišta. Tu mediji mogu da preuzmu ulogu regulatora informativnog procesa.

„Ovo je jako važno za našu internacionalnu TV i radio Akademiju, koja svake godine ima konferenciju za internacionalno udruženje novinara na temu kako mi novinari možemo da odgovorimo i suprostavimo se terorizmu. To nije lako, i mi smo danas imali dva sata duge diskusije. Teško je odlučiti i rešiti kako da reagujemo na teroristički čin, i da li da reagujemo ili ne? Da li da objavljujemo priče i teme o teroristima i njihovim akcijama i rezultatima njihovih akcija? Da li da ne dozvolimo ljudima da se plaše, ili ipak treba da pustimo takve priče da bi ljudi razumeli opasnost i mobilizovali se i pritisli državu da se izbori sa ovim problemom“, jasan je Leonid Mihajlovič Mlečin predsednik IATR-a.

Na dvodnevnoj konferenciji o temi terorizma i elektronskih medija diskutovaće 90 učesnika iz 15 zemalja.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime