Обележено осам деценија Дома Народне скупштине *ВИДЕО/ФОТО

0
2138


У Дому Народне скупштине изложбом фотографија и акварела обележен је јубилеј – 80 година од завршетка Дома Народне скупштине и одржавања прве седнице Парламента у том здању.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић отварајући изложбу у централном холу, у присуству бројних званица, подсетила је да смо 20. октобра 1936. године отварањем редовног јесењег заседања и избором првог председника у овом здању Стевана Ћирића, добили свој дом демократије и парламентаризма.

Гојковић је указала да то што је Дом Народне скупштине подигнут у близини места на коме је 1830. године прочитан султанов хатишериф, којим је потврђена аутономија Србије, ово здање чини симболом тежње српског народа ка слободи и самосталности.

Подсетивши да је 1907. године краљ Петар I Карађорђевић положио камен темељац овог дома, као знак напретка Србије, Гојковић је навела да су страдања и муке државе и народа у балканским ратовима и Првом светском рату, општа немаштина, одложиле завршетак Скупштине, која је увек делила судбину својих грађана.

Председница Скупштине је нагласила да је Парламент место на којем се види непосредно изражена воља грађана, симбол слободе и правде у свим демократским државама света и да дуга борба за самосталност и слободу, додатно подстиче посланике данас, да доношењем добрих закона, раде на изградњи уређене државе, која ће бити заједничка кућа за све наше грађане.

„И данас Народна скупштина осликава потребу наших грађана за изградњом модерне, успешне и поштоване Србије, у Европи и читавом свету“, поручила је Гојковић и подсетила на речи првог председника Скупштине у овом Дому, Стевана Ћирића:


„Хоћу да вас позовем када вас уводим у ову кућу да духовну величину у њу унесемо као најлепшу традицију Народне скупштине. Хоћу да сваки од вас застане на прагу и да се запита колико уноси овог блага и ако се осећа слабим или уморним нека не прекорачи праг ове светиње. Треба да поставимо високо мерило, можда за многе од нас недостижан циљ, али идеал који безусловно морамо имати пред очима да несаломивом вољом служимо само добру народа.“

Изложба акварела и фотографија представља пут изградње и уметничке вредности Дома Народне скупштине, кроз аквареле Николаjа Kраснова, фотографиjе настанка зграде, као и комаде намештаjа настале по цртежима Kраснова.

Због значаја своје функције, повезаности са историјским догађајима, архитектонских и уметничких вредности, Дом Народне скупштине проглашен је за споменик културе 1984. године.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име