Srbija i Kraljevina Maroko obeležavaju 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa (VIDEO)

0
2021

Ambasada Kraljevine Maroko u Srbiji obeležila je večeras svečanim prijemom u hotelu Metropol u Beogradu nacionalni praznik, 30. jul.

Prijemu koji je priredio ambasador Maroka Mohameda Amin Belhaža prisustvovali su predstavnici državnih vlasti Srbije među kojima je bila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministar za rad Zoran Đorđević, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom, narodni poslanik Dragomir J. Karić kao i mnogi predstavnici verskih zajednica, strane diplomate i ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

Prijem je počeo intonirajući himu Srbije, a zatim i Kraljevine Maroko, nakon čega se ambasador svima zahvalio na dolasku. On je kazao da su prijateljski odnosi između Maroka i Srbije zasnovani na zajedničkim vrednostima, međusobnom razumevanju i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Nacionalni praznik Maroka, koji se obeležava 30. jula, slavi ustoličenje sadašnjeg kralja, Muhameda VI, 30. jula 1999. godine. Kralj, iz dinastije Aluita, koja vodi poreklo od Fatime (sedmi vek naše ere), najmlađe kćeri proroka Muhameda, je doktor pravnih nauka sa Univerziteta u Nici, govori četiri jezika (arapski, francuski, španski i engleski) i od stupanja na presto preduzimao je reforme koje su Maroko usmerile na put privrednog i društvenog razvoja.

Belhaž smatra da se čine napori za podizanje ekonomske saradnje Srbije i Maroka na viši nivo, jer dve države imaju veliki potencijal, a svaka od njih mnoge prednosti. Maroko važi za politički stabilnu zemlju, sa povoljnim poslovnim okruženjem i kapijom, za ostatak Afrike sa kojim Kraljevina ima snažne ekonomske veze.

Srbija i Kraljevina Maroko ove godine obeležavaju 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime