Србија и Краљевина Мароко обележавају 60 година од успостављања дипломатских односа (ВИДЕО)

0
1995

Амбасада Краљевине Мароко у Србији обележила је вечерас свечаним пријемом у хотелу Метропол у Београду национални празник, 30. јул.

Пријему који је приредио амбасадор Марока Мохамеда Амин Белхажа присуствовали су представници државних власти Србије међу којима је била председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, министар за рад Зоран Ђорђевић, престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом, народни посланик Драгомир Ј. Карић као и многи представници верских заједница, стране дипломате и личности из културног и јавног живота Србије.

Пријем је почео интонирајући химу Србије, а затим и Краљевине Мароко, након чега се амбасадор свима захвалио на доласку. Он је казао да су пријатељски односи између Марока и Србије засновани на заједничким вредностима, међусобном разумевању и поштовању суверенитета и територијалног интегритета.

Национални празник Марока, који се обележава 30. јула, слави устоличење садашњег краља, Мухамеда ВИ, 30. јула 1999. године. Краљ, из династије Алуита, која води порекло од Фатиме (седми век наше ере), најмлађе кћери пророка Мухамеда, је доктор правних наука са Универзитета у Ници, говори четири језика (арапски, француски, шпански и енглески) и од ступања на престо предузимао је реформе које су Мароко усмериле на пут привредног и друштвеног развоја.

Белхаж сматра да се чине напори за подизање економске сарадње Србије и Марока на виши ниво, јер две државе имају велики потенцијал, а свака од њих многе предности. Мароко важи за политички стабилну земљу, са повољним пословним окружењем и капијом, за остатак Африке са којим Краљевина има снажне економске везе.

Србија и Краљевина Мароко ове године обележавају 60 година од успостављања дипломатских односа.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име