Slovaci obeležili Dan ustavnosti

0
2592

Ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varšo priredio je prijem povodom Dana ustavnosti te zemlje, kojem su među ostalim zvanicama prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsednici Skupštine Veroljub Arsić i dr Vladimir Marinković, narodni poslanici Zoran Babić i Dragomir J. Karić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Odnosi između Srbije i Slovačke uvek su bili dobri i prijateljski, rekao je Varšo obraćajući se zvanicama nakon intoniranja slovačke i srpske himne.

To je potvrđeno, podsetio je, prilikom posete slovačkog premijera Roberta Fica Beogradu u januaru ove godine, kada je simbolično predao ključ kapije EU, kao i prilikom posete potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Miroslava Lajčaka u maju.

Varšo je, takođe, podsetio da je Slovačka pokazala veliku solidarnost sa srpskim stanovništvom ugroženim majskim poplavama te da je uputila finansijsku pomoć u vrednosti od 330.000 evra.

Pozdravivši slovačku nacionalnu manjinu koja u Srbiji, kako je rekao, živi već više od 260 godina o čemu svedoči naivna umetnost u Kovačici, Varšo je istakao da je ta nacionalna manjina veoma dobro integrisana u našoj zemlji, što ga „čini ponosnim“.

Govoreći o članstvu Slovačke u EU i NATO-u, koje je stekla 2004. godine, on je istakao da je priča o evroatlantskim integracijama Slovačke veoma uspešna.

„U tom kontekstu je za nas izuzetno bitna međususedska saradnja, naročito u okviru Višegradske grupe“, rekao je ambasador.

Prijemu u Ambasadi Slovačke prisustvovao je veliki broj pripadnika diplomatskog kora.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime