Словаци обележили Дан уставности

0
2703

Амбасадор Словачке у Београду Јан Варшо приредио је пријем поводом Дана уставности те земље, којем су међу осталим званицама присуствовали председница Народне скупштине Маја Гојковић, потпредседници Скупштине Верољуб Арсић и др Владимир Маринковић, народни посланици Зоран Бабић и Драгомир Ј. Карић, саветник председника Србије Оливер Антић, бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Односи између Србије и Словачке увек су били добри и пријатељски, рекао је Варшо обраћајући се званицама након интонирања словачке и српске химне.

То је потврђено, подсетио је, приликом посете словачког премијера Роберта Фица Београду у јануару ове године, када је симболично предао кључ капије ЕУ, као и приликом посете потпредседника Владе и шефа дипломатије Мирослава Лајчака у мају.

Варшо је, такође, подсетио да је Словачка показала велику солидарност са српским становништвом угроженим мајским поплавама те да је упутила финансијску помоћ у вредности од 330.000 евра.

Поздравивши словачку националну мањину која у Србији, како је рекао, живи већ више од 260 година о чему сведочи наивна уметност у Ковачици, Варшо је истакао да је та национална мањина веома добро интегрисана у нашој земљи, што га „чини поносним“.

Говорећи о чланству Словачке у ЕУ и НАТО-у, које је стекла 2004. године, он је истакао да је прича о евроатлантским интеграцијама Словачке веома успешна.

„У том контексту је за нас изузетно битна међусуседска сарадња, нарочито у оквиру Вишеградске групе“, рекао је амбасадор.

Пријему у Амбасади Словачке присуствовао је велики број припадника дипломатског кора.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име