Saradnja dve bratske zemlje i dva bratska naroda: Potpisan sporazum između Zlatiborskog i Istočnokazahstanskog regiona (VIDEO)

0
2262

Predstavnici Zlatiborskog okruga i Istočnokazahstanskog regiona potpisali su danas u Užicu sporazum o saradnji u oblasti trgovine, privrede, nauke, tehnologije i humanitarnih aktivnosti.

Sporazum su potpisali načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Dimitrije Paunović i ambasador Kazahstana u Srbiji i Mađarskoj Nurbah Turarovič Rustemov.

Načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Dimitrije Paunović istakao je da je danas potpisan značajan sporazum između dve bratske zemlje i dva bratska naroda.

„Sporazum će doprineti ne samo jačanju političke saradnje, već i privredne, kulturne i saradnje u svim drugim oblastima“, rekao je Paunović i dodao da je dobro što se saradnja između dve zemlje sada spušta na nivo gradova i oblasti.

Ambasador Kazahstana u Srbiji i Mađarskoj Nurbah Turarovič Rustemov istakao je da mu je drago što je imao priliku da poseti Zlatiborski okrug, kraj sa bogatom tradicijom i velikim industrijskim, poljoprivrednim, turističkim i kulturnim potencijalima.


„I Kazahstan ima veoma veliki industijski potencijal, razvijenu atomsku industriju, poljoprivredu, turizam“, rekao je Rustemov i podsetio da danas u poseti Kazahstanu boravi srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, gde će govoriti o razvijanju tehničke saradnje u oblasti namenske industrije.

On je dodao i da Kazahstan želi da iskoristi iskustva srpskih malinara, koji su kako je istakao ambasador Kazastana, lideri u svetu po proizvodnji i uzgoju ovog voća.

Prema njegovim rečima u planu je i uspostavljenje direktne avionske linije između glavnih gradova Kazahstana i Srbije.

Rustemov je ocenio i da Srbiju na čelu s Aleksadrom Vučićem čeka svetla budućnost.

Rustemov je posebno istakao zalaganje i rad počasnog konzula Belorusije u Beogradu Dragomira J. Karića i počasnog konzula Kazahstana u Beogradu Milanke Karić na jačanju kontakta i odnosa dveju zemalja.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su gradonačelnik Užica Tihomir Petković, šef misije Kazahstana u Srbiji Jeržan Žarilkanov i narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

„Osim u oblasti privrede, dve zemlje mogu da sarađuju u oblasti zdravstvenog turizma. U Kazahstanu živi mnogo invalida rada, veterana rata, koji bi mogli da dođu u Srbiju na rehabilitaciju“, rekao je Karić.

On je podsetio i da Srbija ima privilegovan položaj za izvoz svojih proizvoda na tržište Evroazijskog ekonomskog saveza, iako nije članica tog saveza.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da bi ovaj sporazum trebalo da pomogne bržem uspostavljanju saradnje privrednika Zlatiborskog okruga s privrednicima iz Kazahstana.

„Grad Užice je nadprosečan kada je u pitanju razvoj privrede u Srbiji. Radujemo se i što je njegova ekselencija sa suprugom prihvatila da pored brojih obaveza produži boravak u našem okrug. Pokušaćemo da ih, kao tradicionalno dobri domaćini, upoznamo sa potencijalima koje imamo ne samo u privredi već i drugim oblastima“, rekao je Petković.

Nakon potpisivanja sporazuma delegacija Kazahstana i predstavnici Zlatiborsko okruga sastali su se sa privrednicima, kako bi i sa njima razmenili iskustava i ideje u cilju unapređenja saradnje.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime